Onderzoek en cijfers

Inzetbaarheid
Het MMT kan primair door een centralist van de meldkamer ambulancezorg (MKA) worden opgeroepen indien aan bepaalde inzetcriteria wordt voldaan. Daarnaast kan een ambulanceverpleegkundige ter plaatse (secundair) om assistentie van een MMT vragen.

Het MMT is sinds 2011, 24 uur per dag met de helikopter paraat, maar bij slecht weer of als de plaats van het ongeval makkelijker over de weg te bereiken is kan er ook voor het voertuig worden gekozen.

Aanvulling cijfers
Het MMT wordt circa 2000 keer opgeroepen per jaar, waarbij ruim 50% van de oproepen tot een inzet bij het slachtoffer leidt. In de meeste gevallen wordt het MMT opgeroepen bij een verkeersongeval en val van hoogtes. In 2012 was het MMT ook betrokken bij 100 kinderreanimaties. In ruim 60% van de gevallen werd de helikopter als vervoersmiddel gebruikt; de andere keren het voertuig. De meeste oproepen kwamen van de meldkamer in Amsterdam, gevolgd door de meldkamer van Noord-Holland Noord.

Netwerk Acute Zorg Noordwest heeft een functie als kenniscentrum op het gebied van het Mobiel Medisch Team. Daarom probeert het Netwerk zoveel mogelijk alle relevante regionale, nationale en internationale ontwikkelingen bij te houden en te verspreiden onder de ketenpartners. Het gaat hier bijvoorbeeld om eindproducten van projecten en onderzoeken. Deze informatie wordt verkregen vanuit de ketenpartners in de regio, kennisinstituten en organisaties, vakbladen, congressen en websites/social media.

Klik hier voor onze digitale bibliotheek