Samenstelling

Alle leden van het Mobiel Medisch Team hebben speciale opleidingen gedaan om op de plaats incident medische zorg te verlenen, maar ook voor hun taak in/om de helikopter, zoals navigeren, ondersteunen van de piloot, het begeleiden van het opstijgen/landen etc. De MMT-leden werken hiernaast als arts in een ziekenhuis uit de regio, als SEH-verpleegkundige van VUmc of ambulanceverpleegkundige of ambulancechauffeur in de regio.

Arts
De arts is een chirurg of anesthesioloog, die speciaal opgeleid is om medische zorg in MMT verband te kunnen leveren. De arts verzorgt de communicatie met de Meldkamer Ambulancezorg, ambulancediensten en andere hulpverleningsorganisaties.

Verpleegkundige
De verpleegkundigen die deel uit maken van het team hebben ruime ervaring als ambulanceverpleegkundige of als SEH-verpleegkundige. Bovendien zijn zijĀ speciaal opgeleidĀ om de piloot te assisteren in de vluchtvoorbereiding, navigatie en vluchtuitvoering.

Piloot
De piloot is verantwoordelijk voor het veilig en snel vervoeren van de arts en verpleegkundige naar de ongeval locatie. De piloot is in dienst van ANWB-MAA. De ANWB-MAA levert VUmc tevens de helikopter.

Chauffeur/Helikopter Landing Officer
Het MMT kan zowel met de helikopter als met een auto naar de plaats incident gaan. Bij inzetten in de stad, dichtbij of met weersomstandigheden dat er niet gevlogen kan worden, kiest men vaak voor de auto. Het MMT-voertuig wordt bestuurd door een ambulancechauffeur. De chauffeur heeft tevens de functie van Heli Landing Officer (HLO). De HLO-er is onder andere verantwoordelijk voor het helikopterplatform, de obstakelverlichting en de brandveiligheid bij vertrek en landen van de helikopter.