Griepprik voor zorgverleners, waarom zou ik?

1 oktober 2020

Vorige week organiseerde de Influenzastichting i.s.m. de koepelorganisaties een webinar om zorgverleners te motiveren voor de jaarlijkse griepvaccinatie. Uit een peiling van V&VN onder 12.000 verzorgenden, verpleegkundigen en medisch specialisten blijkt dat 43% van de ondervraagden dit jaar de griepprik wil halen. De argumenten die hiervoor genoemd worden zijn:

  • Ik doe dit altijd, dus nu ook;
  • Ik wil anderen beschermen;
  • Bij twijfel, doen;
  • Ik behoor zelf tot een risicogroep.

In dit webinar kwamen verschillende zorgmedewerkers aan het woord: o.a. een verpleegkundig specialist GGZ, een verzorgende, een epidemioloog/gedragskundige van het RIVM en een bedrijfsarts. Terugkijken van dit webinar kan: https://influenzastichting.nl/webinar-griepprik-voor-zorgverleners/

Griepvaccinatiecampagne van start

Begin oktober start in de meeste zorginstellingen de griepcampagne en de griepvaccinaties. De ziekenhuizen hebben een aantal jaar op rij een actieve griepvaccinatiecampagne gevoerd en hopen ook dit jaar op een hogere vaccinatiegraad van de zorgmedewerkers.

Laagdrempelig aanbieden

Het toverwoord is laagdrempelig aanbieden van de griepprik. Dit kan bijvoorbeeld bereikt worden door met een mobiele prikpost op afdelingen of zorglocaties langs te gaan, het zelf prikken van medewerkers onderling te promoten of op meerdere momenten een ‘stuif es in’ te organiseren. Specifiek voor dit moment: de mobiele prikpost voor thuiswerkers te verplaatsen naar een locatie buiten de zorginstelling. Dit (en andere ‘best practices’) is terug te vinden in de landelijke toolkit www.voorkomgriep.nl  (wachtwoord: griepprik2020).

Wil jij je kennis testen over de griep, doe dan de griepquiz :https://voorkomgriep.nl/quiz/

0 reacties
Reacties

Nog geen reacties.

Reageer

Reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.