Internationale dag ‘Stop de Bloeding’

23 april 2018

Bijna 1000 personen hadden zich aangemeld voor de gratis cursus van ‘Stop de bloeding – red een leven’ in VUmc op  zaterdag 31 maart. De training heeft als doel zoveel mogelijk omstanders te leren wat te doen bij levensbedreigend bloedverlies. Dit kan het verschil maken bij een aanslag, maar ook bij ongevallen met ernstig bloedverlies. Snelle eerste hulp door omstanders kan voorkomen dat mensen doodbloeden.

In de Amstelzaal van VUmc leerden deelnemers hoe je levensbedreigend bloedverlies kunt herkennen en met welke technieken je levensbedreigend bloedverlies kunt stoppen. De dag  begon met een plenair theoretisch deel dat gegeven werd door traumachirurgen Leo Geeraedts en Georgios Giannakópoulos en opleider/IC verpleegkundige Ingrid Ambagtsheer. Het tweede deel van de cursus bestond  uit de workshops Aanleggen tourniquet en Opstoppen van een wond. De totale cursus duurde 2,5 uur en er waren tijdens deze dag drie rondes met elk ongeveer 300 deelnemers. Deelnemers die alle onderdelen met goed gevolg hadden doorlopen, ontvingen na afloop een bewijs van deelname. Het evenement werd  georganiseerd in het kader van de internationale dag ‘Stop de bloeding’. De instructeurs en vrijwilligers (zo’n 40 personen) die betrokken zijn bij de cursus van zaterdag werken belangeloos mee.

De Telegraaf besteedde aandacht aan de cursus

Eerste gecertificeerde cursus om bloedingen te stoppen

Leo Geeraedts, traumachirurg VUmc en voormalig arts bij het Mobiel Medisch Team, is initiatiefnemer van ‘Stop de bloeding – red een leven’. Het is de eerste Nederlandse gecertificeerde cursus die burgers en niet-medische hulpverleners leert hoe  levensbedreigende bloedingen te stelpen bij aanslagen. In de eerste 15 maanden van het project heeft ‘Stop de bloeding- red een leven’ 368 mensenopgeleid tot instructeur en hebben in totaal 2500 mensen de cursus gevolgd waaronder diverse teams van politie en brandweer, bedrijfshulpverleners en beveiligers en burgers. In 2018 wordt de cursus landelijk verspreid via de netwerken acute zorg c.q. traumacentra en opleidingsinstituten in Nederland. Voor meer informatie verwijzen we u naar de website www.stopdebloedingredeenleven.nl

0 reacties
Reacties

Nog geen reacties.

Reageer

Reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.