Minimasterclass Crisiscommunicatie groot succes

12 december 2017

Op donderdag 7 december was het zover: de minimasterclass Crisiscommunicatie georganiseerd door het Netwerk Acute Zorg Noordwest en SpoedZorgNet AMC. Met deelname van vijfenzestig bestuurders en hoofden communicatie van de ketenpartners uit de regio’s was de zaal goed gevuld. Thema van de minimasterclass: Hoe voorkomt u als bestuurder dat het nieuws over een crisis u vooruitsnelt?

De avond begon met een inleiding door Katinka Reuling, voorzitter van de Raad van Bestuur van Partou Kinderopvang. Onderwerp van haar presentatie was de crisiscommunicatie rondom een zedenzaak in een vestiging in de Bilt die haar organisatie de afgelopen maanden in een greep hield. Zij benadrukte vooral in haar verhaal om van het begin af aan prioriteit te geven aan verbinding met de direct betrokkenen. Direct contact met de kinderen, de ouders en de medewerkers is essentieel voor het vertrouwen. Zo had Katinka in relatie tot persberichten een afspraak met het OM gemaakt dat de ouders een halfuur voorafgaand aan publicatie het bericht konden inzien. Dit leverde haar organisatie veel goodwill op.

Na deze boeiende inleiding liet Frank Vergeer van crisiscommunicatiebureau Inconnect aan de hand van een aantal praktijkvoorbeelden zien wat crisiscommunicatie betekent. Essentieel voor de eerste minuten is transparantie en de wetenschap dat bestuur en communicatie oog moet hebben voor de perceptie in de buitenwereld en dat afstemming hiermee een continue proces is. Sinds de komst van social media is elke organisatie per definitie zo lek als een mandje en kunnen organisaties zich geen radiostiltes veroorloven. De handelingsvrijheid (mandaat tot zelfstandig communiceren) van communicatieadviseurs is hierbij van groot belang.

Vervolgens konden de aanwezigen in dilemmasessies zelf interactief aan de slag met een opdracht over een zedenzaak. Vragen die hierbij beantwoord moesten worden waren onder andere: wat doet u op het gebied van crisismanagement, wat doet u op het gebied van crisiscommunicatie, zou de inzet van een boegbeeld effect hebben op crisiscommunicatie en welk mandaat geeft u aan de communicatieafdeling tijdens een crisis?

Om 21.00 uur werd de minimasterclass afgesloten met een netwerkborrel, waar de gesprekken nog een tijdje doorgingen. Gecombineerd met het adembenemende uitzicht vanuit het Sir ADAM-hotel aan de overkant van het IJ een mooie afsluiting van een leerzame avond. Wilt u meer informatie dan kunt u het verslag van de avond opvragen bij Netwerk Acute Zorg Noordwest of SpoedZorgNet AMC.

 

0 reacties
Reacties

Nog geen reacties.

Reageer

Reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.