In 2017 gebeurt een grotere ‘ramp’ dan in 2016

6 maart 2017

De ‘ramp’ kan op een van deze twee dagen vallen: op 5 of 6 april. Dan krijgen meerdere gemeenten in Noord-Holland Noord te maken met de systeemtest Keten. Elk jaar test Veiligheidsregio Noord-Holland Noord één of meerdere gemeenten met een fictieve ramp. De naam Keten slaat op de keten van organisaties die bij rampenbestrijding betrokken is. Vooraf is niet bekend welke gemeenten te maken krijgen met de onverwachte oefening.

Vorig jaar werd de gemeente Heerhugowaard door Keten ‘getroffen’. Het scenario daar: Een ongeluk met een tankauto met een brandgevaarlijke en giftige stof (Acrylonitril) met een effectgebied over een deel van Heerhugowaard, inclusief het NS station, scholen en een verzorgingstehuis. Waar dit jaar het onheil losbreekt en hoe dit er dan uitziet is opnieuw geheim. Wel is bekend dat er dit jaar meerdere gemeenten tegelijk getroffen worden.

Crisisteams

Niet alleen medewerkers van de gemeenten doen mee aan de oefening, ook crisisfunctionarissen van de veiligheidsregio plus de meldkamer worden getest. Omdat het bij Keten vooral draait om coördinatie en communicatie, wordt er niet geoefend met eenheden in het veld. Wel komen de crisisteams bijeen, waaronder: het Commando Plaats Incident (CoPI), het Regionaal Operationeel Team (ROT) en het Regionale Beleidsteam (RBT).

Journalisten

De teams krijgen te maken met een buitenwereld die gespeeld wordt door zogeheten responscellen, waarin mensen zitten die zich bijvoorbeeld voordoen als journalisten. Daarbij wordt gebruik gemaakt van een mediasimulator, waarmee de oefendeelnemers zogenaamde Twitter- en krantenberichten krijgen voorgeschoteld.

Rapport

Met het resultaat kijken de deelnemers aan de oefening en de veiligheidsregio waar de rampenbestrijding beter kan. De veiligheidsregio maakt een rapport. Dat rapport gaat naar de Inspectie Veiligheid en Justitie en naar het algemeen bestuur van de veiligheidsregio.

Melding

De oefening start op een onverwacht moment, met een melding bij de meldkamer. Of dat ’s nachts of overdag gebeurt, is ook nog geheim. Pas op het moment van de alarmering is bekend welke gemeenten aan de beurt zijn.

Bron: Veiligheidsregio NHN

Deel bericht: