Aanrijtijden ambulances Friesland sterk verbeterd

5 februari 2019

De ambulancezorg in Friesland is de afgelopen jaren fors verbeterd door onder andere een uitbreiding van het aantal ambulanceposten van 18 naar 23. Daardoor zijn de aanrijtijden van Friese ambulances sterk verbeterd. RAV Fryslân, De Friesland Zorgverzekeraar en zorgverzekeraar VGZ hebben samen in deze goede ambulancezorg geïnvesteerd, waardoor de prestatienorm in 2018 is gestegen naar 94,3 procent. Friesland staat in de landelijke top 5 van snelste aanrijtijden.

In Friesland is de Regionale Ambulancevoorziening (RAV) Fryslân verantwoordelijk voor de ambulancezorg. De daadwerkelijke ambulancezorg wordt uitgevoerd door Kijlstra Ambulancezorg en UMCG Ambulancezorg. De afgelopen jaren hebben RAV Fryslân en verzekeraars gewerkt aan het verbeteren van de ambulancezorg in Friesland. Dat heeft zijn vruchten afgeworpen.

Friesland laat namelijk een constante groei zien op de inspanningsverplichting van de wettelijke aanrijtijden. In 2014 was het nog 91,5 procent en in 2018 steeg het naar 94,3 procent binnen de norm. Sietze Kijlstra, bestuurder van RAV Fryslân vertelt: “Wij zijn trots op deze verbetering in onze regio, die we samen met onze deskundige medewerkers hebben bereikt. Dat het mogelijk was, komt door goede afstemming met de verzekeraars. Dit maakt ons optimistisch over de toekomst.’’

Goede samenwerking
Het is beide partijen gelukt om in goede samenwerking de zorg voor de patiënt altijd centraal te stellen. Steven Hofenk, directeur De Friesland: “Samen met VGZ kopen wij de ambulancezorg in Friesland in. Wat heeft de patiënt nodig en wat kunnen wij doen om de zorg goed en op tijd te leveren? RAV Fryslân heeft de afgelopen jaren veel verbeteringen doorgevoerd en dat wilden wij financieren omdat het erg belangrijk is dat inwoners en bezoekers van Friesland op tijd in een ziekenhuis zijn als ze in fysieke nood zijn. Daarnaast geeft het iedereen een veilig gevoel als dit gewoon goed geregeld is’’, aldus Hofenk.

Doorgaan met verbeteren
RAV en De Friesland gaan door met het nog verder verbeteren van de ambulancezorg, zoals in bijvoorbeeld Sûdwest-Fryslân. Daar is de aanrijtijd in verhouding het meest overschreden, daarom wordt er in 2019 nog verder gewerkt aan verbeteringen in die regio. ‘’We hebben lang gedacht dat de 95 procentnorm in onze dunbevolkte en logistiek lastige provincie niet haalbaar was, maar wie weet gaan we het dit jaar halen’’, zegt Steven Hofenk. Sietze Kijlstra vult aan: “Wij zijn erg tevreden met de resultaten, maar het verbeteren van de aanrijtijden zegt in feite weinig over de kwaliteit van de ambulancezorg die wij leveren. Daarom investeren wij ook veel tijd en energie in het opleiden van onze mensen.”

Bron: Zorgverzekeraars Nederland

Deel bericht: