‘Ambulance light’ voor vervoer tussen ziekenhuizen

16 maart 2017

Hierdoor kunnen de schaarsere ambulanceverpleegkundigen worden ingezet bij spoedgevallen. Volgens directeur Arie Wijten wordt er nu met ziekenhuisdirecties over dit plan gesproken. Ook voor hen is het huidig vervoer een probleem, dat steeds groter wordt. De ‘gewone’ ambulance kan patiënten die van het ene ziekenhuis naar het andere moeten namelijk niet altijd tijdig ophalen.

B-vervoer
,,Omdat we altijd kunnen worden weggeroepen voor een spoedgeval, heeft dit B-vervoer minder prioriteit. Een spoedgeval gaat altijd voor”, legt Wijten uit. Dit betekent dat patiënten die elders moeten worden behandeld soms erg lang moeten wachten.

Het inzetten van deze simpele ambulances, vergelijkbaar met de zorgambulances, moet nog wel eerst wettelijk worden geregeld, benadrukt Wijten. Aan het vervoer van patiënten zijn zeer strenge eisen verbonden, ook op het gebied van personeel. ,,Er staan nog allerlei wetten in de weg. Maar bijzondere omstandigheden vragen om onorthodoxe maatregelen.”

Door bezuinigingen in de zorg werken veel ziekenhuizen samen en zijn bepaalde behandelingen niet meer mogelijk in sommige gemeenten. Hierdoor moeten patiënten vaak van het ene naar het andere ziekenhuis worden gereden. Op Voorne-Putten bijvoorbeeld worden patiënten, omdat veel specialisaties uit het ziekenhuis van Spijkenisse verdwenen zijn, vaak voor behandelingen naar het Rotterdamse Maasstad Ziekenhuis of het Van Weel Bethesda Ziekenhuis in Dirksland gebracht.

Efficiënter
In het nieuwe type ambulancevervoer dat Wijten voor ogen heeft, zullen vaker ziekenhuisverpleegkundigen in het voertuig zitten. Voordeel hiervan is dat ambulanceverpleegkundigen dan veel efficiënter kunnen worden ingezet.

De directie van het Franciscus Gasthuis & Vlietland waardeert het streven van Wijten om de lange wachttijden voor patiënten tegen te gaan, aldus een woordvoerder. De zorginstelling onderschrijft ook de stelling van de directeur dat bijzondere omstandigheden om onorthodoxe maatregelen vragen. Maar óók ziekenhuizen kampen met een tekort aan gespecialiseerd personeel, bendrukt de woordvoerder. De ziekenhuizen zijn in overleg met de AZRR ‘om deze problemen samen op te vangen.’

Bron: Algemeen Dagblad

Deel bericht: