Ambulance in Twente doet proef met digitale assistent

6 februari 2017

Ambulancemedewerkers in Twente hebben sinds begin januari op proef een digitale assistent in de ziekenwagen. Een softwareprogramma op de laptop dat een advies geeft: Kan de patiënt thuisblijven of moet de arts er naar kijken?

Softwareprogramma Visensia, het digitale hulpje dus, heeft een draadloze verbinding aan de defibrillator en verwerkt de bloeddruk, hartslag, zuurstofspanning, ademhalingsfrequentie en temperatuur van de zieke of gewonde. Visensia laat er een berekening op los en daar rolt een advies uit. Is het slachtoffer stabiel? Kan binnen enkele uren een levensbedreigende situatie ontstaan? Moet acuut zorg worden geboden?

Vervoer
Visensia wordt met name ingezet bij patiënten waarvan de meldkamer de indruk heeft dat hulp nodig is van de huisarts. Er gaat geen ‘grote’ ziekenambulance met twee medewerkers heen. De assistent zit in de rapid responser, een personenwagen, met één hulpverlener. ,,Deze auto bevat alle medische apparatuur van de reguliere ambulance. Het verschil is dat je er geen patiënt in kunt vervoeren’’, zegt verpleegkundig specialist acute zorg Arjan Rijsdijk van Ambulance Oost.

Diagnose
,,De digitale assistent is vooral handig in situaties waarin de diagnose lastig te stellen is. Is direct duidelijk dat het een beroerte is, dan handelt personeel volgens protocol. Maar neem nu een oudere patiënt die dagelijks vijftien tabletten slikt en zes verschillende aandoeningen heeft. Hij is benauwd en heeft lichte verhoging. Dat kan van alles zijn.’’

Sinds begin januari test Ambulance Oost de digitale assistent. Het gaat om een proef van een half jaar.

Bron: Tubantia

Deel bericht: