Ambulances rukken te vaak onnodig uit

30 augustus 2016

Ambulances rukken te vaak uit voor niks, waardoor spoedritten in de knel komen. Dit zegt de verpleegkundige beroepsvereniging V&VN tegen het Algemeen Dagblad (AD).

Volgens de vereniging ligt het aan het computersysteem in de meldkamer dat ‘al bij een bloedende vinger’ een wagen met sirenes stuurt. V&VN wil dat de centralisten ruimte krijgen om door te vragen wanneer iemand 112 belt. Verpleegkundigen in de meldkamer moeten nu standaardvragen stellen en kunnen zelf niet bepalen of de ambulancerit wel ├ęcht nodig is.

Het probleem ligt bij het Amerikaanse ProQa-systeem, dat bij elke 112-melding direct een ambulance stuurt. Pas als uit de standaardvragen blijkt dat een spoedrit niet nodig is, keert de wagen terug. Volgens V&VN-directeur Sonja Kersten worden centralisten erop aangesproken als ze het systeem niet volgen, en krijgen ze zelfs minpunten. Volgens haar ondermijnt dit de professionaliteit en ontstaat er een angstcultuur.

Overleggen

De meldkamers willen in 2016 overleggen over de vraag welk systeem het beste werkt,schrijft het AD. De Amsterdamse meldkamer wacht dit niet af en stapt alvast over op het Nederlandse systeem, waardoor de centralist meer vragen kan stellen.

Bron: skipr.nl

Deel bericht: