Amsterdam opent meldpunt onbegrepen gedrag

19 december 2019

Amsterdam opent per 1 januari een meldpunt voor mensen met ‘onbegrepen gedrag’. Daarmee wil de gemeente de politie ontlasten. Een wijk-GGD’er kan naar de verwarde persoon toe gaan.

Dat meldt Het Parool op 5 december. Wie een verward persoon ziet, kan dit 24 uur per dag melden bij de GGD. De politie hoeft niet meer in te grijpen bij niet-acute gevallen. Dat wordt een taak van het wijkteam van de GGD. Om de politie te ontlasten lopen er in Amsterdam ook pilots om mensen met verward en crimineel gedrag beter te begeleiden. Het vervoer van verwarde personen wordt in de hoofdstad al langer verzorgd door zes psycholances.

Brede aanpak

Vorig jaar kwamen bij de politie in Amsterdam 7760 meldingen binnen van personen met verward gedrag. Het meldpunt van de GGD is onderdeel van een brede aanpak voor meer continuïteit in de zorg voor mensen met verward gedrag. Hoe die aanpak er precies uitziet, wordt binnenkort bekend gemaakt in een brief aan de gemeenteraad.

Vorig jaar kondigde staatssecretaris Paul Blokhuis van Volksgezondheid aan dat er een landelijk meldnummer zou komen voor ‘verward gedrag’. Dat is er nog steeds niet. Blokhuis streeft het nummer per 1 januari in de lucht te hebben, schreef hij eerder aan de Tweede Kamer.

Bron:Skipr

Deel bericht: