App geeft ambulancepersoneel advies over zwaargewonden

4 september 2017

In Utrecht gaat ambulancepersoneel voortaan op pad met een speciale app om zwaargewonde patiënten gerichter te kunnen helpen. Met de Trauma Triage App (TTApp) kan de verpleegkundige de ernst van de verwondingen beter bepalen; ook geeft de app aan naar welk type ziekenhuis de patiënt moet worden gebracht.

Volgens het UMC Utrecht belandt een op de drie zwaargewonden die met een ambulance worden vervoerd, niet in het juiste ziekenhuis met de benodigde kennis of apparatuur. De nieuwe app kan dat aantal terugbrengen tot een op de tien, claimt het ziekenhuis waar de bedenker van de app, traumachirurg Mark van Heijl, werkt.

Geen hulpmiddelen

“Het kan op straat heel lastig zijn, zonder de hulpmiddelen die we in het ziekenhuis hebben, om de situatie van de patiënt in te schatten”, zegt Van Heijl. De TTApp stelt vragen over dingen die zichtbaar zijn of gemeten kunnen worden bij het slachtoffer. Met behulp van een statistisch model geeft de app vervolgens inzicht in de situatie van de patiënt en volgt er een advies.

De TTApp geeft aan dat iemand naar een gespecialiseerd traumacentrum gebracht moet worden, of naar een ‘ziekenhuis naar eigen keuze’ in de regio. De app hoeft niet te ‘zien’ of het druk is op de spoedeisende hulp van het gekozen ziekenhuis, want volgens Van Heijl wordt er altijd plaats gemaakt voor een ernstig gewonde patiënt.

Vanaf 1 januari volgend jaar wordt de TTApp ook ingevoerd in Brabant. “Dat is een veel grotere regio met langere reistijden, dus het wordt spannend of het daar ook gaat werken”, zegt de bedenker. “Inmiddels hebben we ook contacten in Rotterdam, Amsterdam, Limburg, waar het in de loop van volgend jaar ook van start zal gaan.”

Vanuit het buitenland is ook al belangstelling getoond voor de nieuwe trauma-app.

Bron: NOS

Deel bericht: