“Binnen half jaar overal loketten voor ELV-bedden”

24 oktober 2017

Per april zijn er overal loketten waar huisartsen en ziekenhuizen kunnen informeren naar de beschikbaarheid van eerstelijnsverblijfbedden. Dat verwacht Zorgverzekeraars Nederland.

Artsen hebben al lange tijd moeite om geschikte bedden te vinden voor patiënten die tijdelijk niet thuis kunnen verblijven, maar te goed zijn om een ziekenhuisbed te (blijven) bezetten. Onder andere de Landelijke Huisartsen Vereniging dringt al langer aan op het creëren van regionale loketten, waar artsen kunnen informeren naar de beschikbaarheid van eerstelijnsverblijfbedden (ELV) voor deze groep patiënten, meestal ouderen. In het hoofdlijnenakkoord voor 2018 voor huisartsenzorg hebben zorgverzekeraars toegezegd om dit te regelen.

Uit een overzicht dat brancheorganisatie Zorgverzekeraars Nederland naar demissionair VWS-minister Edith Schippers heeft gestuurd, blijkt dat er per september in negen van 31 regio’s een loket was waar artsen uit die regio terecht konden, en dat er zeven regio’s waren met een loket dat die regio gedeeltelijk besloeg. Zorgverzekeraars Nederland verwacht dat per januari twee derde van alle regio’s volledig worden gedekt door een ELV-loket, en dus per april alle regio’s.

Dat blijkt uit antwoorden op vragen vanuit de Tweede Kamer over de VWS-begroting voor 2018. Volgens Schippers zijn er geen signalen dat er landelijk te weinig capaciteit aan ELV-bedden is ingekocht door zorgverzekeraars.

Bron: Medisch Contact

Deel bericht: