Blog Netwerk Acute Zorg Noordwest

26 april 2021

Topsport

Graag neem ik u een heel eind mee terug de geschiedenis in. Naar de zomer van 490 v. Chr. om meer precies te zijn. De Grieken en Perzen zijn verwikkeld in de Eerste Perzische Oorlog en treffen elkaar bij Marathon. De Grieken winnen deze slag en volgens overleveringen bracht de koerier Pheidippides verslag uit in Athene, nadat hij rennend de afstand tussen Marathon en de Griekse hoofdstad had overbrugd. Of dit verhaal echt zo is gegaan is niet met zekerheid te zeggen. De beroemde Herodotus schrijft namelijk dat een getrainde hardloper naar Sparta werd gestuurd en dus niet naar Athene.

Hoe dan ook, het blijft een mooi verhaal en de marathon is tegenwoordig een van de meest iconische onderdelen van de moderne Olympische Spelen. In 1908 worden de Olympische Spelen gehouden in het Verenigd Koningrijk en wordt de afstand uiteindelijk vastgelegd op 42,195 km.

Het lopen van een marathon is topsport bij uitstek. Alleen zeer getrainde lopers zij in staat om deze geweldige afstand te voltooien. De twee belangrijkste facetten zijn een goede voorbereiding en voldoende rust. Een goede voorbereiding is belangrijk om lichaam én geest stapsgewijs voor te bereiden en te laten wennen aan de belasting die het lopen van een marathon vraagt. Gedurende de hele voorbereiding en tijdens het lopen van de meer dan 42 kilometer is het lopen van een vast tempo, zeker de eerste keer, een andere belangrijke voorwaarden.

Al meer dan een jaar leveren vele zorgprofessionals uit alle sectoren topsport in het leveren van zorg voor zowel patiënten die te maken krijgen met COVID-19, maar ook de nog grotere groep die ten gevolge daarvan moet wachten op zijn of haar reguliere zorg.

Onze gezondheidszorg was niet voorbereid om een crisis van deze omvang die zo lang voortduurt. Er was geen sprake van een langzame opbouw. Het virus greep begin 2020 razendsnel om zich heen. Voldoende hersteltijd is er nauwelijks geweest. Toen de eerste golf achter de rug was, stond er bijvoorbeeld een lange rij patiënten waarvan hun operatie was uitgesteld. Er is ook geen sprake van een vaste cadans in de crisis. Niet alle zorgsectoren en instellingen bevinden zich namelijk in de zelfde fase van de coronacrisis.

Nu het mooie weer steeds vaker voor de voordeur staat en er steeds meer mensen worden gevaccineerd, snakken veel mensen begrijpelijk naar ‘vrijheid’ en een eind aan alle maatregelen. Echter, met het oog op de finish moeten we samen moed houden, doorzetten en toewijding tonen. We zijn er hopelijk bijna, maar nog niet helemaal. Met Pheidippides de koerier liep het slecht af. Hij stortte na het uitbrengen van de woorden “Gegroet, wij winnen” ter aarde en stierf. Laten we hopen dat een dergelijke pyrrusoverwinning ons bespaart blijft.

Deel bericht: