Blog – Opzoek naar schoonheid

21 september 2021

Wat hebben we er met z’n allen reikhalzend naar uitgekeken, vakantie! De voorpret begint bij mij al bij het dromen over waar we heen zullen gaan en wat ik wil gaan doen. In je fantasie heb je geen paspoort nodig en kun je overal komen. Geen paspoort, vaccinatiebewijs en QR-code hoeft er aan te pas te komen. En toch gaat vakantie bij mij ook gepaard met drukte. Werkzaamheden afronden, nog een paar laatste overleggen, administratie bijwerken, werkzaamheden overdragen het huis schoonmaken, reisbescheiden in orde maken en spullen bij elkaar zoeken enzovoort. En waar de een vertrekt naar een camping of het strand weten we dat voor de zorg er dappere collega’s zijn die de boel draaiende houden.

Terug van vakantie liep de druk door coronabesmettingen de afgelopen weken weer op, de ziekenhuizen moesten opschalen, de huisartsenpraktijken hadden rode wangen van het bellen en binnen de VVT wordt er alles aangedaan om de doorstroom te bevorderen. De vraag die zich bij mij dan bij tijd en wijle opdringt is; hoe houden we het met elkaar vol?

Het antwoord op die vraag ligt voor mij door op zoek te gaan naar schoonheid. Die schoonheid kan in van alles zitten, maar de verborgen juweeltjes liggen meestal voor het oprapen in kleine dingen in de natuur. Zo was ik afgelopen voorjaar op Ameland en liep ik over het strand waar de avondzon lange schaduwen wierp over het zand en de duinen. Terwijl ik daar stond zag ik de drie eenheid van strand, duinen en wolken die mij aan dit mooie eiland deden denken. Een eiland dat rust en tijd voor reflectie biedt aan al haar bezoekers. Om deze schoonheid vast te houden, heb ik een foto gemaakt en denk ik vaak nog even terug aan dat moment. De mooiste dingen in het leven zijn immers gratis.

 

Jeroen Dokter, adviseur Netwerk Acute Zorg Noordwest

p.s.

Deze foto is door het magazine National Geographic genomineerd voor de Publieksprijs en Juryprijs. Tussen 27 september en 24 oktober kan er op deze foto worden gestemd via de website van National Geographic (titel: Schemering op Ameland).

 

Deel bericht: