Britse studenten opgeroepen om te helpen met ziekenhuiswerk

15 januari 2018

De National Health Service, de publieke gezondheidsdienst voor inwoners van het Verenigd Koninkrijk, heeft deze winter te kampen met een crisissituatie. Vierde- en vijfdejaars geneeskundestudenten worden opgeroepen om de nood te lenigen.

Uit e-mails waar de Britse krant The Guardian uit citeert, blijkt dat Andrew Hassell, hoofd van Keele University Medical School, studenten heeft aangespoord om zich toch vooral op te geven als vrijwilliger. ‘Als medische school voor dit gebied denken we dat we alles moeten doen wat we kunnen om de lokale instellingen te ondersteunen. Tegelijkertijd staat dit de opleiding niet in de weg. We weten zeker dat jij deel wilt uitmaken van onze gezamenlijke inspanningen in deze tijd van nationale crisis.’

Ook studenten geneeskunde aan de universiteit van Liverpool ontvingen een vergelijkbare mail. Van de studenten wordt verwacht dat ze infusen aanleggen en bloed afnemen.

Als gevolg van onder meer winterkou en griep is de NHS onder grote druk komen te staan. Ziekenhuizen klagen over chaos, die vooral op de SEH tot uiting komt. Tienduizenden geplande operaties zijn afgelast om bedden en personeel vrij te maken. Formeel moet een patiënt in het VK binnen vier uur worden geholpen; dit lukte maar bij 77,3 procent. In de afgelopen zes weken wachtten 90.000 patiënten in ambulances buiten totdat ze de SEH op konden.

NHS Engeland keurt de oproep af en verklaart dat geneeskundestudenten niet het werk mogen doen van artsen. De Britse artsenorganisatie BMA zegt in een reactie dat dit aantoont hoe ziekenhuizen hun toevlucht nemen tot desperate maatregelen. Ze worstelen met de groeiende zorgvraag en een toenemend gebrek aan personeel en middelen.

Nick Scriven van de Society for Acute Medicine zegt dat de inzet van studenten hem zorgen baart. Hij vraagt zich bovendien af of die bijdrage nou zoveel oplevert. ‘Deze studenten hebben juist begeleiding nodig van de artsen die nu overbelast en overwerkt zijn. Op een aantal van onze afdelingen is sprake van een ‘war zone’ en is er geen garantie dat ze de benodigde supervisie krijgen. Dit is een veiligheidsrisico.’ Daarnaast maakt hij zich zorgen over de juridische consequenties wanneer de studenten fouten zouden maken. ‘Wie neemt het dan voor hen op: de NHS, de universiteiten – of niemand?’

Bron: Medisch Contact

Deel bericht: