Bruins: gegevens verplicht digitaal uitwisselen

1 januari 2019

Aanbieders van zorg – van artsen tot ziekenhuizen – worden verplicht gegevens van patiënten digitaal te gaan uitwisselen. Nu gaat het nog te vaak mis of bijna mis, vindt minister voor Medische Zorg Bruno Bruins. Bijvoorbeeld als een patiënt medicatie krijgt voorgeschreven die niet past bij de medicijnen die hij al gebruikt. Of als informatie over een allergie niet wordt gedeeld. 

Goede en tijdige uitwisseling van informatie met de patiënt en tussen zorgverleners is nodig voor een goede kwaliteit van zorg, aldus Bruins. Door gebrekkige elektronische gegevensuitwisseling worden vermijdbare fouten gemaakt en moeten mensen steeds weer opnieuw hun verhaal vertellen. Ook moeten zorgverleners gegevens steeds opnieuw invoeren wat ten koste gaat van de tijd voor patiënten, en worden onderzoeken onnodig herhaald. 

Bruins wil nu de belemmeringen in elektronische gegevensuitwisseling aanpakken. ‘Zowel tussen instellingen als binnen instellingen moet digitaal het nieuwe normaal worden. De afgelopen jaren is gebleken dat dat niet altijd vanzelf gebeurt en zeker niet snel genoeg terwijl de tijd er rijp voor is’, aldus Bruins in de brief. 

Bron: Medisch Contact

Deel bericht: