De Jonge: site voor coronatest voldoet weer aan DigiD-richtlijnen

26 februari 2021

De website waarop mensen een coronatest kunnen inplannen of de uitslag van de test kunnen inzien, voldoet weer aan de veiligheidseisen voor DigiD. Dat schrijft demissionair minister Hugo de Jonge (Volksgezondheid) in een brief aan de Tweede Kamer.

Om een afspraak te plannen of om een testuitslag te zien, moet een gebruiker inloggen met DigiD. Daarvoor gelden beveiligingseisen. Aan een DigiD zijn privacygevoelige gegevens gekoppeld, zoals een BSN-nummer.

‘Hoog risico’

Coronatest.nl voldeed niet aan zes eisen. Volgens de GGD zijn er geen aanwijzingen dat kwaadwillenden hier misbruik van hebben gemaakt. Om welke problemen het ging, is niet bekend. De NOS meldde dat drie problemen in de categorie ‘hoog risico’ vielen.

Als de problemen zouden aanhouden, dan zou het niet meer mogelijk zijn om DigiD voor de site te gebruiken. Online tests plannen en resultaten inzien zou daarmee onmogelijk worden.

Eerder in opspraak

Eerder dit jaar kwam de GGD ook in opspraak vanwege ICT-problemen. Toen ging het om datadiefstal. Medewerkers van de GGD konden gegevens inzien van mensen die een coronatest hadden gehad en verkochten die vervolgens door. Inmiddels zijn zeven verdachten in de zaak opgepakt.

Bron: ANP

Deel bericht: