Duobaan op ambulance en spoedeisende hulp

3 december 2018

In de toekomst kunnen verpleegkundigen de helft van de tijd op de spoedeisende hulp werken en de andere helft op de ambulance. AmbulanceZorg Rotterdam-Rijnmond (AZRR) onderzoekt of deze duobaan kan, samen met het IJsselland Ziekenhuis en het Erasmus MC.

Zowel de ambulancedienst als de spoedeisende hulp kampen met personeelstekort. De afwisseling moet ze allebei aantrekkelijkere werkgevers maken.

Op de ambulance werken de verpleegkundigen zelfstandig en dragen ze alle verantwoordelijkheid voor medische beslissingen. Op de spoedeisende hulp werken ze juist in een team, met een arts erbij. ,,Nu vissen we nog in dezelfde vijver”, zegt Arie Wijten, directeur van de ambulancedienst. ,,Verpleegkundigen moeten nu voor het ene of het andere kiezen, terwijl ze het allebei leuk vinden. Twee losse banen combineren stuit echter op praktische problemen.”

Een van de ideeën die nu wordt bekeken is een wisselbaan, met bijvoorbeeld twee maanden op de ene plek en dan twee maanden op de andere. ,,Bij wisselen na een half jaar, raak je de routine kwijt.”

Eerste

Een medewerker die nu in opleiding is voor de ambulance, is straks de eerste die de duobaan mag proberen.

De Rijnmondse ambulancedienst heeft nog dertien vacatures. Aanzienlijk minder dan eerder dit jaar, toen het aantal de dertig naderde. Dit is vooral te danken door het instellen van de mediumcare ambulance, die de ritten doet zonder spoed waarbij een patiënt wel moet worden bewaakt, bijvoorbeeld tijdens een rit van het ene naar het andere ziekenhuis.

Hiervoor heeft de verpleegkundige geen afgeronde ambulanceopleiding nodig. Mbo-niveau met een korte interne opleiding is voldoende. Daarom was het gemakkelijker om deze vacatures te vervullen. ,,De afgestudeerde ambulanceverpleegkundige is nog altijd schaars”, zegt Wijten. ,,Maar door de mediumcare ambulance staan de 112-ambulances minder stil. We kunnen de wagens die nodig zijn voor de spoedritten beter vullen. Ook hebben we nu onze eigen kweekvijver.”

In totaal kwamen er dit jaar 53 nieuwe medewerkers in dienst. Tegelijkertijd vertrokken er 23 medewerkers.

Bron:AD

Deel bericht: