Eerste hulp Spaarne Gasthuis redt het nog

15 februari 2017

Het Spaarne Gasthuis herkent het probleem dat afdelingen spoed eisende hulp (SEH) van haar locaties zwaar belast worden en heeft regelmatig met opnamestops te maken, maar hoeft nog nauwelijks naar het noodmiddel van sluiting van de SEH te grijpen. Dat is vooral te danken aan het feit dat in Hoofddorp en Haarlem nog voldoende gespecialiseerde verpleegkundigen beschikbaar zijn.

Het Spaarne Gasthuis is aangesloten bij het Regionaal Overleg Acute Zorg. Onder dit netwerk vallen achttien ziekenhuizen in Noord-Holland en Flevoland.

Het ROAZ maakte woensdag bekend dat de ziekenhuizen in het laatste kwartaal van 2016 1355 maal de deuren voor nieuwe patiënten moesten sluiten omdat het te druk was. Dat was twee maal zoveel als in hetzelfde kwartaal van 2015.

Herkennen

SEH-artsen Jenny Voorma en Maarten Kok van het Spaarne Gasthuis herkennen het probleem maar maken wel onderscheid tussen de verschillende stops die een ziekenhuis kan afkondigen.

Kok: ,,Je ziet dat opnameproblemen onder andere ontstaan doordat oudere opgenomen patiënten regelmatig langer moeten wachten op thuiszorg dan wel een verpleeghuisplek voor ontslag.’’

Voorma: ,,Maar dat betekent nog absoluut niet dat we op de eerste hulp geen patiënten meer zouden kunnen ontvangen. Dat is echt een uiterste maatregel.’’

Kok: ,,In deze zeer drukke periode met de heersende griepepidemie is de drukte op de SEH wel een punt van zorg, maar we kunnen het nog aan. Wij kunnen ons gelukkig prijzen dat we nog voldoende verpleegkundigen hebben. Het is wel uiterst belangrijk dat de komende jaren ook echt te bewaken.’’

Acute opname

Het Spaarne Gasthuis in Haarlem heeft enige jaren geleden voor een snelle doorstroming op de spoed eisende hulp een zogenaamde Acute Opname Afdeling (AOA) in het leven geroepen. Patiënten komen via de SEH en poliklinieken binnen op de AOA, waar vervolgens snelle diagnostiek plaatsvindt.

Het doel van de AOA is om patiënten meteen vanuit de SEH op te kunnen nemen. Steeds meer ziekenhuizen hebben in de afgelopen jaren een Acute Opname Afdeling opgezet.

Detacheren

Op de locatie in Hoofddorp werkt het Spaarne Gasthuis verder met het opleiden van boventallige verpleegkundigen voor de spoed eisende hulp. Dit plan van voormalig SEH-hoofd Paul Comanne lijkt succesvol: in tijden van krapte kunnen de eigen collega’s ingezet worden, in tijden van ruimte worden ze naar collega ziekenhuizen of zelfs naar het buitenland gedetacheerd.

Samenwerking

Minister Edith Schippers vindt dat de zorgaanbieders vooral door een betere samenwerking de capaciteitsproblemen kunnen aanpakken. Ook dat wordt door het Spaarne Gasthuis onderkend.

Kok: ,,Samenwerking zoals in het ROAZ is belangrijk. En zo is in deze regio het samenwerkingsproject Braveheart gestart waarin zorginstellingen, de eerste en de tweede lijn met elkaar de problemen benoemen en proberen op te lossen.’’

Bron: Haarlems Dagblad

Deel bericht: