Ervaren wintersporter loopt vaker ernstig letsel op

7 december 2017

Van de Nederlandse wintersporters die tijdens hun wintersportvakantie ernstig letsel oplopen, is 80 procent een ervaren skiër of snowboarder. Dat blijkt uit onderzoek van alarmcentrale Eurocross in samenwerking met de afdeling Traumachirurgie van het LUMC.

De onderzoekers hebben gekeken naar de letselpatronen van 1852 ongevalmeldingen in de periode 2013-2016. Van 445 personen zijn alle mogelijke risicofactoren in kaart gebracht.

Ervaren skiërs en snowboarders lopen een verhoogd risico op ernstig letsel, zoals bekkenfractuur of meerdere breuken. Dit komt minder vaak voor (15%) bij mensen met vijf tot tien weken ervaring en nog minder vaak (5%) onder beginnelingen.

Een mogelijke verklaring kan liggen in het zelfvertrouwen van de geoefende skiër en snowboarder, waardoor zij mogelijk meer risico nemen, zegt Floriana Luppino, arts bij de alarmcentrale, in een toelichting. ‘Zij bereiken een hogere snelheid en pakken vaker zwarte pistes of zijn eerder geneigd offpiste te gaan.’

Hersenschuddingen en onderarmbreuken komen vaker voor onder snowboarders, terwijl skiërs relatief vaak knieletsel of beenbreuken oplopen.

Het onderzoek loopt in ieder geval door tot en met het wintersportseizoen 2017/2018.

Bron: Medisch Contact

Deel bericht: