Escaperoom in race voor innovatie-award

2 februari 2017

Het Spaarne Gasthuis is met haar Escaperoom genomineerd voor de Planetree-Innovatie-Award. De Escaperoom is een vernieuwende vorm van leren over veiligheid in het ziekenhuis. Het Spaarne Gasthuis is bijzonder trots op deze nominatie.

In de Escaperoom wordt een team van ziekenhuismedewerkers opgesloten in een kamer en weer vrijgelaten wanneer het in een uur een code weet te kraken. Het doel is om allerlei vraagstukken rond veiligheid op te lossen. Om dit te doen is samenwerken een vereiste. De kennis van veiligheid wordt getest aan de hand van allerlei puzzels en raadsels. Tegelijkertijd wordt binnen de Escaperoom een crisissituatie nagebootst met de bijbehorende tijdsdruk. Zo worden deelnemers zich bewust van alle aspecten die bij veiligheid komen kijken. Maar ook leren zij wat de factor stress met iemand doet.

Medewerkers van het Spaarne Gasthuis worden continue getraind om een zo veilig mogelijke omgeving te bieden aan alle patiënten en medewerkers. Hoe kunnen we de kennis van medewerkers over veiligheid testen op een interactieve en vernieuwende manier? En hoe kunnen we medewerkers stimuleren om vervolgtrainingen op dit gebied te volgen? Met deze vragen ging de Spaarne Gasthuis Academie aan de slag en ontwikkelde zelf de Spaarne Gasthuis Escaperoom. De Escaperoom was onderdeel van de veiligheidsweek, die het Spaarne Gasthuis elk jaar in de maand november organiseert, maar wordt vanwege het succes nog steeds in het ziekenhuis aangeboden.

Stem mee!

De Planetree-Innovatie Award is in het leven geroepen door Stichting Planetree Nederland. De visie van Planetree staat voor de best mogelijke zorg voor patiënten en medewerkers. Persoonlijke aandacht, veilige zorg en eigen regie en zeggenschap voor patiënten vormen belangrijke elementen in deze visie. In totaal zijn 34 initiatieven ingezonden voor de Award. Op 23 maart a.s. bepaalt de jury wie de Award in de wacht mag slepen. Het publiek mag tot 22 februari stemmen op het beste initiatief via de website van Planetree.

Bron: Spaarne Gasthuis

Deel bericht: