Explosieve groei in aantal zelfstandig verpleegkundigen

1 juni 2018

Het aantal verpleegkundigen en verzorgenden dat vanuit een dienstverband overstapt naar zzp’erschap, is vorig jaar fors toegenomen. Onderzoek door brancheorganisatie SoloPartners laat zien dat in 2017 een kleine 3.000 verpleegkundigen en verzorgenden het dienstverband verwisselden voor zelfstandig ondernemerschap. Dit meldt SoloPartners.

“Het totaal aantal zelfstandige verpleegkundigen en verzorgenden ligt momenteel op zo’n 30.000 en dit aantal groeit met 10 procent per jaar. Het is voor ons bewijs dat de populariteit van zelfstandig ondernemerschap enorm groeit”, ligt Lex Tabak van SoloPartners toe. “Onderzoek onder onze ruim 7.000 leden laat zien dat vooral ervaren zorgprofessionals kiezen voor zelfstandig ondernemerschap. Vaste krachten stromen uit dienst en melden zich bij de Kamer van Koophandel (KvK). De dag erna zijn ze volledig aan het werk als zij dat willen, want er ligt mede door de krappe arbeidsmarkt voldoende werk”, aldus Tabak.

SoloPartners heeft naast een brede enquete onder haar leden, ook de cijfers van de KvK geraadpleegd om tot haar conclusies te komen. Ruim 120.000 zorgverleners werken inmiddels als zzp’er in de zorg en ongeveer een derde daarvan bestaat uit verpleegkundigen en verzorgenden. De voornaamste drijfveren om zelfstandig te worden zijn een grote behoefte aan meer flexibiliteit en vrijheid. Ruim twee derde van de zelfstandig verpleegkundigen laat zich bemiddelen naar opdrachten en een groot deel van deze groep wordt als flexibele schil ingezet bij zorgorganisaties.

“Er zitten ook keerzijden aan het zzp’erschap in de zorg. We zien in de praktijk dat niet iedere zelfstandige op de hoogte is van de specifieke kwaliteitswet- en regelgeving die geldt bij zzp’erschap in de zorg. Als zzp’ers dan vervolgens bij controles tegen problemen aanlopen, dan zien we dat zij de handdoek in de ring gooien en uitstromen. Zo’n 65 procent van onze leden geeft aan de zorg te verlaten als het zzp’erschap teveel problemen oplevert. Voor ons als brancheorganisatie reden genoeg om de zzp’er in de zorg op een doordachte wijze te positioneren binnen de zorgsector. We mogen deze ervaren professionals niet kwijtraken.”

Bron: Nationale Zorggids

Deel bericht: