Fysiek actieven herstellen beter na beroerte

7 april 2017

Geregeld en intensief bewegen is mogelijk een goede voorspeller voor het herstel na een beroerte. Pamela Rist e.a. (o.a. verbonden aan Harvard-universiteit) concluderen dat in een prospectieve cohortstudie gepubliceerd in Neurology. Intensief sporten of een andere vorm van intensieve lichamelijke activiteit (zwaar werk bijvoorbeeld) en dat minstens driemaal per week voor meer dan drie jaar maakt dat mensen die een beroerte krijgen minder afhankelijk zijn van allerlei hulp dan ‘inactieven’. Een verband tussen BMI en de mate van herstel na een beroerte vonden de onderzoekers verrassend genoeg niet.

De onderzoekers volgden 18.117 personen en brachten om de twee jaar in kaart hoe het stond met hun dagelijkse activiteiten, lengte, gewicht en hun sport- c.q. activiteitregime. 1853 individuen kregen een beroerte, 479 van hen overleden ten gevolge daarvan. Van de mensen die geen beroerte kregen, was 45 procent fysiek actief. Van de mensen die een beroerte kregen maar overleefden, was 43 procent fysiek actief. Van de mensen die daaraan overleden was 26 procent actief geweest.

De auteurs laten aldus zien dat routinematige, stevige fysieke activiteit niet tegen (de invaliderende gevolgen van) een beroerte beschermt, maar dat het er wel op lijkt dat veel bewegen bevorderlijk is voor de revalidatie. Toch zijn Rist e.a. voorzichtig omdat mensen die na een beroerte ‘afhankelijk’ worden dat meestal voordien ook al waren. Dat kan erop duiden dat op zijn minst sommigen al functionele beperkingen hadden voordat ze een beroerte kregen, en dat dit fysieke activiteit dus verhinderde. Misschien waren ze dus sowieso wel ongezonder.

Bron: Medisch Contact

Deel bericht: