Gezondheidsraad adviseert vaccinatie tegen rotavirus

27 september 2017

Als alle kinderen worden gevaccineerd tegen het rotavirus kunnen jaarlijks duizenden ziekenhuisopnames worden voorkomen. Dat zegt de Gezondheidsraad in een gezamenlijk met het Zorginstituut uitgebracht advies aan de minister van VWS. Bij vaccinatie van kinderen uit risicogroepen worden tot 450 ziekenhuisopnames en vijf tot zes sterfgevallen per jaar worden voorkomen, berekende de raad berekend. Het advies luidt om ten minste alle kinderen uit risicogroepen te vaccineren, maar zeker ook vaccinatie van álle kinderen te overwegen.

Het rotavirus veroorzaakt jaarlijks 2589 tot 4707 ziekenhuisopnames van kinderen jonger dan 5 jaar. Zij worden vooral opgenomen vanwege uitdrogingsverschijnselen. Naar schatting overlijden vijf tot zeven kinderen per jaar aan het rotavirus. Dat zijn vooral kinderen uit een risicogroep: te vroeg geboren, een laag geboortegewicht of een ernstige aangeboren afwijking. Vaccineren zou het aantal infecties met ernstige symptomen en het aantal ziekenhuisopnames met 85 procent kunnen voorkomen. Een voordeel van het vaccineren van álle kinderen zou bovendien zijn dat er groepsbescherming ontstaat, waardoor ook de kinderen die nog te jong zijn voor vaccinatie beter zijn beschermd. Een nadeel is een iets groter risico op invaginatie; dat zou maximaal vier keer extra per jaar kunnen voorkomen, terwijl dat toch al ongeveer 64 keer per jaar voorkomt.

Het invoeren van de vaccinatie is, gezien de prijzen van de twee vaccinaties die op de markt zijn, niet kosteneffectief – als er wordt gerekend met een referentiewaarde van 20.000 euro per QALY. Het Zorginstituut wijst er in het gezamenlijk advies op dat de prijs in de regel aanzienlijk daalt als de overheid dit soort producten via een tender inkoopt. Minister Schippers laat in een korte brief aan de Tweede Kamer weten een beslissing over vaccineren over te laten aan een volgend kabinet.

Bron: Medisch Contact

Deel bericht: