Goede voorlichting over koorts bij kinderen moet overbelasting bij huisartsen verminderen

14 december 2021

 

Goede voorlichting over koorts bij kinderen moet overbelasting bij huisartsen verminderen

 

De huisartsenzorg staat al lange tijd onder torenhoge druk. Met de oplopende aantallen coronabesmettingen, het griepseizoen en een geboortegolf in aantocht zal de druk op huisartsen verder oplopen. De huisartspraktijken en huisartsenposten zijn nu veel tijd kwijt aan het beantwoorden van vragen over koorts bij kinderen. Om de druk te verminderen gaan de Jeugdgezondheidszorg Amsterdam-Amstelland (GGD) en 260 huisartsenpraktijken in Amsterdam jonge ouders beter informeren. Zij gaan daarom 20.000 boekjes uitdelen met antwoorden op de meest gestelde vragen over Koorts bij kinderen. Alle ouders in Nederland kunnen het boekje ‘Mijn kind heeft koorts’ lezen via thuisarts.nl en groeigids.nl. Dit initiatief is gebaseerd en borduurt voort op succesvol en bekroond promotieonderzoek van Eefje de Bont (huisarts/onderzoeker).

 

Katinka Prince (huisarts en voorzitter Amsterdamse Huisartsen alliantie)

‘Koorts bij kinderen is meestal onschuldig, maar toch vaak aanleiding om contact met de huisarts praktijk of post op te nemen. Als ouders meer kennis hebben, scheelt dat vragen aan de huisarts en houden we meer tijd over voor de belangrijke hulpvragen. Uiteraard mogen ouders altijd bellen bij alarmsymptomen of ongerustheid.

 

Waarom koorts bij?

Koorts wordt meestal door een onschuldige virusinfectie veroorzaakt, en komt veel voor bij kinderen. Uit onderzoek blijkt dat kinderen in de leeftijd tot en met vier jaar het meest frequent naar de huisartsenpost komen. Ook weten we dat ouders met jonge kinderen relatief vaak een telefonische consult nodig hebben. Om de (telefonische) druk bij huisartsenpraktijken en huisartsenposten te verminderen hebben een aantal organisaties besloten om meer voorlichting te geven over het onderwerp ‘koorts bij kinderen’. Dit doen zij in de vorm van een informatieboekje over koorts. In het boekje ‘Mijn kind heeft koorts’ wordt uitgelegd wat koorts is. Ook kunnen ouders gemakkelijk zien wanneer zij  contact op moeten nemen met de huisarts, maar ook wanneer dit niet standaard nodig is.

 

Hanna de Koning (jeugdverpleegkundige beleidsadviseur bij de GGD Amsterdam) ‘We denken dat dit boekje voor ouders met jonge kinderen houvast kan geven. Het is fijn om nu iets in handen te hebben dat we, mocht er behoefte aan zijn bij ouders, mee kunnen geven voor thuis. We zien vaak dat meer kennis ook voor meer vertrouwen kan zorgen bij ouders.’

 

Hoe ziet de voorlichting eruit?

De koortsboekjes worden uitgedeeld door een jeugdarts of – verpleegkundige van de GGD. Dit gebeurt bij één, twee of drie maanden consult en kan gekoppeld zijn aan het geven van de eerste vaccinatie. Daarvan is het bekend dat het kind als bijwerking lichte koorts kan krijgen.

Huisartsen in Amsterdam kunnen de boekjes uitdelen in de praktijk of op de huisartsenpost. De informatie is ook digitaal te raadplegen via thuisarts.nl en groeigids.nl. Ook onder kinderdagverblijven wordt een poster verspreid en is er een gratis e-learning voor doktersassistenten, apothekersassistenten en pedagogisch medewerkers.

Noot voor de redactie:

  • Woordvoerder huisartsen: Petra Vogt (communicatieadviseur Huisartsenposten Amsterdam) vogt@huisartsenpostenamsterdam.nl; 020 – 344 59 84
  • Woordvoerder GGD: Martine Bruynooge (communicatieadviseur Jeugdgezondheidszorg) 020-555 5208

 

 

Bron gebruik HAP naar leeftijd en geslacht

 

Betrokken partijen

  • Netwerk Acute Zorg (NAZNW), GGD Amsterdam, Huisartsenposten Amsterdam (HpA), Amsterdamse Huisartsen alliantie (AHa), KDV Hestia, Zilveren Kruis (deelname + financiering).
  • Zorgnetwerken Antibioticaresistentie Noord-Holland West en Noord-Holland Oost/Flevoland (enkel financiering).

Deel bericht: