Griepgolf duurt langer dan gemiddeld

27 februari 2018

Het aantal Nederlanders met griepachtige verschijnselen is weer toegenomen. De griepgolf in ons land duurt nu al elf weken, twee weken langer dan gemiddeld.

Volgens gezondheidsinstituut Nivel gingen afgelopen week 155 op de 100.000 mensen naar de huisarts met griepachtige klachten. De week daarvoor waren het er 140.

Vijftien weken

Als twee weken achter elkaar meer dan 51 op de 100.000 mensen griep hebben, is er officieel sprake van een epidemie. Gemiddeld duurt een griepepidemie zo’n negen weken, maar vorig jaar hield de griepgolf vijftien weken aan.

Ziekenhuizen overvol

Huisartsen zien vooral heel jonge kinderen en ouderen met griepachtige verschijnselen. Nederlandse ziekenhuizen liggen al weken overvol met grieppatiënten. De Nederlandse Vereniging van Spoedeisende Hulp Artsen waarschuwde onlangs dat er een opnamestop op de SEH’s dreigt hierdoor.

Niet iedereen meldt zich bij huisarts

Gezondheidsinstituut Nivel baseert zich op cijfers van 42 huisartsenpraktijken door het land. De totale omvang van de epidemie is niet bekend, doordat lang niet iedereen zich met griep bij de dokter meldt.

Bron: ANP

Deel bericht: