Groot onderzoek naar problemen ouderenzorg

3 maart 2017

Zeventien zorgorganisaties beginnen zaterdag met een groot landelijk onderzoek naar problemen in de ouderenzorg. Het doel is om de problemen van kwetsbare ouderen die nog thuis wonen in kaart te brengen, zodat geld op de juiste plaats kan worden ingezet.

Het gezamenlijke onderzoek wordt uitgevoerd door onder meer Patiëntenfederatie Nederland, de Landelijke Huisartsenvereniging, Alzheimer Nederland, de vereniging van Nederlandse ziekenhuizen en mantelzorgvereniging Mezzo.

“De ouderenzorg in Nederland is zo complex geworden, dat de problemen nauwelijks kunnen worden opgelost en door vergrijzing verder toenemen. Ouderen die langer thuis wonen, redden het vaak niet alleen. Wij willen weten waar ouderen, dokters en verpleegkundigen in hun dagelijkse werkelijkheid tegenaan lopen”, zegt Dianda Veldman, directeur van de Patiëntenfederatie. “Waar zitten capaciteitsproblemen? Waarom gaan mensen van het kastje naar de muur? Wat zit daar achter?”

Ten onrechte op de spoedeisende hulp

Veldman geeft het voorbeeld van een alleenstaande oudere die het na een operatie thuis niet redt. Dit soort mensen belanden vaak ten onrechte op de spoedeisende hulp. Huisartsen zitten vaak uren te bellen omdat er niets geregeld is voor deze patiënten.

De uitkomsten van het onderzoek worden eind van de maand verwacht. Patiëntenfederatie Nederland voorziet dat er honderdduizenden ouderen, patiënten en zorgmedewerkers mee zullen doen. Nederland telt vier miljoen mensen van 65 en ouder, waarvan zo’n 70 procent een of meer chronische ziektes heeft. Inmiddels zijn er 715 duizend mensen van 80 jaar en ouder. (ANP)

Bron: Skipr.nl

Deel bericht: