Hier gaan alle patiënten van MC Slotervaart naartoe

21 november 2018

Na weken van koortsachtig overleg zijn de ziekenhuizen, curatoren en zorgverzekeraars er eindelijk uit: de 56.000 patiënten van MC Slotervaart worden over verschillende ziekenhuizen tot aan Haarlem aan toe verdeeld.

Een van de uitkomsten is dat Amsterdam hét centrum voor bariatrische chirurgie verliest. De afdeling van MC Slotervaart die de maagverkleiningen doet, gaat naar het Spaarne Gasthuis in Haarlem. De vakgroep – goed voor 1200 operaties per jaar – wilde daar ook graag landen.

Eerder heeft de Huisartsenkring Amsterdam ervoor gepleit om dit bijzondere specialisme voor de stad te behouden, zodat Amsterdammers die een gastric-bypass hebben ondergaan hun eigen specialist dicht in de buurt hebben voor de zeer specifieke nazorg.

Ook moet de stad afscheid nemen van het Amsterdam Slaapcentrum, de afdeling waar mensen met een slaapstoornis terecht kunnen. Het verhuist naar het Zaans Medisch Centrum in Zaandam, schurkend tegen Amsterdam.

Ander ziekenhuis
Pijnbestrijding gaat naar het BovenIJ Ziekenhuis, net als cardiologie. Reuma naar Reade, het centrum voor revalidatiegeneeskunde en reumatologie. OLVG krijgt de specialismen maag-darm-lever, diabetes, neurochirurgie en neurologie. Alle patiënten met kanker kunnen in het Antoni van Leeuwenhoek (AvL) terecht. Ook het bevolkingsonderzoek naar dikke darmkanker neemt het AvL over.

Er zijn nog circa negenduizend patiënten die tot eind 2019 een afspraak in de agenda van MC Slotervaart hebben staan. Zij krijgen rond het weekend te horen welk ziekenhuis hun behandeling overneemt.

Het staat ze overigens vrij om een ander ziekenhuis te kiezen. Patiënten van MC Slotervaart die de afgelopen weken al door hun specialist of huisarts naar een ziekenhuis zijn verwezen, blijven daar in behandeling.

Geriatrie
Het MC Slotervaart blijft open totdat alle patiënten in andere ziekenhuizen zijn ondergebracht. Dat proces, waarbij de patiënten verdeeld moeten worden over alle ziekenhuizen, is al meteen na het faillissement ingezet, maar het is een enorme, complexe logistieke operatie, waarbinnen veel belangen spelen. De onderhandelingen hierover duurden veel langer dan verwacht.

Maandag werd bekend dat het complete team van Geriatrie (Ouderengeneeskunde), 46 man sterk, naar OLVG West gaat, dit tot grote vreugde van de Huisartsenkring en de wethouders Marjolein Moorman en Simone Kukenheim.

De vakgroep is gespecialiseerd in de behandeling van kwetsbare migrantenouderen, en is daarin uniek. Het team gaat per 1 december over.

Het OLVG heeft het veel drukker sinds het faillissement van MC Slotervaart werd afgekondigd. Op de spoedeisende hulp is de toeloop met twintig procent toegenomen, zei de voorzitter van bestuur van het OLVG, Maurice van den Bosch, eerder deze week. Op de afdelingen algemene interne geneeskunde, oncologie en longziekten komt twintig procent meer aanvragen.

In het onderstaande overzicht is de verdeling van alle specialismen te zien

OLVG: Geriatrie, maag-darm-lever, diabetes, longziekten, cardiologie, interne geneeskunde, neurologie (zonder slaapstoornissen), chirurgie, neurochirurgie
OLVG en Cardiologie Centra Nederland: Cardiologie
Antoni van Leeuwenhoek: Oncologie, bevolkingsonderzoeken
Zaans Medisch Centrum: Plastische chirurgie transgender, slaapstoornissen
Amstelland: Urologie
Amstelland/Amsterdam UMC: Nierinsufficientie, vaatchirurgie
Spaarne Gasthuis in Haarlem: Bariatrie
BovenIJ ziekenhuis: Pijnbestrijding, KNO
Reade, centrum voor revalidatie en reumatologie: Reuma
Equipe zorgbedrijven (met kliniek in Amsterdam): Orthopedie
Zelfstandige Behandel Centra (ZBC): Kaakchirurgie, oogheelkunde
Huid Medisch Centrum (van AMC, VUmc en Centrum Oosterwal): Dermatologie

Bron: Parool

Deel bericht: