Hulpverleners met oorlogservaring trainen ambulancebroeders. Hoe ga je om met kogelwonden en bomletsel?

21 februari 2017

Ze hopen nooit in zo’n extreem gevaarlijke situatie terecht te komen. Maar als het dan gebeurt, kunnen ze er maar beter goed op voorbereid zijn. Vanaf deze week krijgen ambulancemedewerkers daarom training hoe te handelen bij een terroristische aanslag. Het is de eerste keer dat een dergelijke cursus in Nederland wordt gegeven.

Ambulancebroeders hebben zelf het belang van de training aangekaart. “Zijn zij goed voorbereid op de nieuwe omstandigheden? Dat is een discussie die al langer speelt onder zorgverleners”, zegt bestuurslid van beroepsverenging V&VN Ambulancezorg Albert van Eldik. Hij gaat over de licenties van nieuwe opleidingen.

De cursus, naar Amerikaans model, wordt onder andere gegeven door verpleegkundigen met ervaring in oorlogsgebieden. Zij laten zien hoe de cursisten verwondingen bij bijvoorbeeld bomontploffingen of vuurwapens het beste kunnen behandelen. “In Nederland hebben we bijna geen ervaring met dat soort letsel”, aldus Van Eldik.

Niet alleen de medisch-technische kant van het werk wordt behandeld, ook de mentale. Stel dat er nóg een aanslag plaatsvindt? Wat als de schutter nog steeds vrij rondloopt? Met deze vragen kunnen de verpleegkundigen worstelen.

Van Eldik: “De angst voor je leven gaat natuurlijk een rol spelen in zulke extreem gevaarlijke situaties. Iedereen reageert anders, maar mensen kunnen bijvoorbeeld de neiging hebben te vluchten of te vechten. Daarom zijn er oefeningen in de cursus opgenomen hoe de verpleegkundigen in deze omgeving van constante dreiging goed kunnen blijven functioneren.”

Landelijke afspraken

Naast de cursus zijn ook landelijke afspraken gemaakt tussen de ambulance, politie, brandweer en defensie over de samenwerking bij een terroristische aanslag. “Wij hebben verschillende zones gedefinieerd en afgesproken wie waar aan de slag gaat in het geval van een incident met extreem geweld”, vertelt Van Eldik.

Voorheen mocht ambulancepersoneel alleen haar werk doen wanneer de politie de locatie compleet veilig had verklaard. In het geval van een terroristische aanslag mogen de ambulancemedewerkers echter ook al in de zogenoemde ‘warme zones’. Daar is de dreiging nog steeds aanwezig, maar lopen ze geen direct gevaar. “Dat is een grote verandering voor het ambulancepersoneel”, aldus Van Eldik. De politie zal voornamelijk in de ‘hete zones’ opereren.

Vanwege de dreiging zullen ambulancemedewerkers in de toekomst bij dit soort situaties mogelijk ook beschermingsmiddelen dragen, zoals kogelwerende vesten of beschermhelmen.

Maar dat soort materialen zijn erg beperkend voor de bewegingsvrijheid. Daarom leren de cursisten er deze week alvast mee om te gaan. Het is landelijk nog niet besloten of de zorgverleners ook echt dat soort bescherming gaan dragen. Deskundigen zijn daarover nog in overleg.

Bron: Trouw

Deel bericht: