Jongeren kunnen reuk- en smaakverlies ervaren door coronavirus

14 april 2020

Het coronavirus kan zich bij jongeren uiten in acuut reuk- en/of smaakverlies. Dit zegt internist-infectioloog Ton Dofferhoff van het Canisius-Wilhelmina Ziekenhuis in Nijmegen. Dofferhoff: “Het is KNO-artsen opgevallen dat bij sommige patiënten met een corona-infectie de reuk verdwijnt, terwijl de neus goed open blijft. Dit kan bij COVID-19 soms zelfs als eerste en enige symptoom voorkomen.” Dit meldt het Dagblad van het Noorden.

Blijkbaar is bij jongeren die besmet zijn met het coronavirus reuk- en smaakverlies opmerkelijk vaak een symptoom. Jongeren tonen in het algemeen erg weinig symptomen als ze het virus hebben. Naast de bekende klachten als koorts, keelpijn en/of verkoudheidsverschijnselen als hoesten en niezen, kan reuk- en smaakverlies volgens Dofferhoff ook aan het lijstje symptomen worden toegevoegd.

Coronavirus kan in sommige gevallen jongeren ernstig ziek maken

Volgens de internist is het zaak niet te onderschatten hoe ziek jongeren kunnen worden van het virus. Hoewel maar weinig jongeren ernstig ziek worden, zijn er al wel jongeren overleden aan de ziekte, zoals een 13-jarige Britse jongen, een 16-jarig Frans meisje en een 12-jarig Belgisch meisje. Dofferhoff: “Zij hadden eerder geen problemen met de gezondheid. In Rotterdam, zo is gemeld in de krant, ligt een 16-jarige jongen uit Breda op de intensive care. Je kunt de pech hebben dat je toch ernstig ziek wordt en in enkele gevallen is de afloop dus zelfs fataal.”

‘Snel breed testen op het virus’

Het ziekteverloop is bij jongeren niet goed te voorspellen. Zodra ze besmet zijn, kan het wel vijf dagen duren voor er toch ernstige verschijnselen optreden. Als het aan Dofferhoff ligt, wordt er snel breed getest: “Dan weet je ook of een jongere de ziekte nog kan verspreiden en straks met de antistoffentest de ziekte al heeft doorgemaakt.”

Door: Nationale Zorggids

Deel bericht: