Kamer dwingt meer grip overheid op acute zorg af

1 maart 2019

De overheid moet in kaart brengen over welke capaciteit omliggende ziekenhuizen moeten beschikken als een ziekenhuis van plan is zijn aanbod van acute zorg te veranderen. Dat heeft de Tweede Kamer geëist van het kabinet.

Door het faillissement van MC IJsselmeerziekenhuizen is een SEH-afdeling in Lelystad verdwenen. Het Drents-Groningse Treant en het Haagse HMC concentreren hun SEH-aanbod. Ook bij Bravis in West-Brabant en Rijnstate in Gelderland zijn plannen om de acute zorg anders in te vullen, constateerde CDA-Kamerlid Joba van den Berg. Zij vroeg daarom het kabinet per motie ervoor te zorgen dat bij dergelijke plannen zicht is op wat dit betekent voor benodigde capaciteit bij omliggende ziekenhuizen en voor de aanrijtijden van ambulances.

Ook wil ze dat het kabinet ervoor zorgt dat de adherentiecijfers per regio in kaart worden gebracht. Al deze informatie moet dan eerst worden gedeeld met betrokken ziekenhuisbestuurders en zorgverleners voordat er besluitvorming plaatsvindt, bepleitte het Kamerlid. Haar voorstel kreeg steun van de volledige Tweede Kamer. Ook vroeg het hele parlement minister Bruno Bruins (Medische Zorg) een visie op het borgen van acute zorg, als hij later dit jaar zijn ideeën aan de Kamer presenteert over hoe curatieve zorg er in Nederland moet uitzien.

Bron: Medisch Contact

Deel bericht: