Lachgas voor kinderen op SEH

24 april 2017

Het Spaarne Gasthuis start op 21 april met een nieuwe methode om angst en pijn bij kinderen op de spoedeisende hulp te verminderen. Dat gebeurt door middel van het toedienen van lachgas bij de behandeling. Dit middel heeft een licht verdovend effect waardoor kinderen hun behandeling als minder pijnlijk en minder traumatisch ervaren. 

Het lachgas wordt gebruikt op de spoedeisende hulp afdelingen in zowel Haarlem als in Hoofddorp. Voor het toedienen van lachgas zijn speciale apparaten aangeschaft en hebben verpleegkundigen scholing gevolgd. Al met al een traject van anderhalf jaar. Lachgas is een middel dat volkomen veilig is en geen bijwerkingen kent.

SEH-arts Leontien Kerkvliet: “Het effect van lachgas is dat kinderen in een lichte slaap vallen, minder pijn voelen en minder angstig zijn. Hierdoor kunnen we eenvoudiger  een behandeling starten als bijvoorbeeld het hechten van een wond, het inbrengen van een infuusnaald of het prikken van bloed. Een ander voordeel van lachgas is dat kinderen de behandeling na afloop vergeten. Zij ervaren het bezoek aan de spoedeisende hulp niet meer als traumatisch. Voorwaarde is wel dat we voor kinderen een rustige omgeving creëren.”’

Lachgas wordt steeds vaker toegepast in Nederlandse ziekenhuizen en nu dus ook in het Spaarne Gasthuis. Het wordt gebruikt bij kinderen in de leeftijd van ongeveer 2 tot 18 jaar en in sommige gevallen ook al bij volwassenen.

Bron: Spaarne Gasthuis

Deel bericht: