Landelijk nummer voor spoedzorg in aantocht

14 november 2019

Minister Bruno Bruins (Medische Zorg) wil een landelijk telefoonnummer invoeren dat mensen kunnen bellen als ze acute zorg nodig hebben. Dat gaf hij donderdagavond aan tijdens het debat met de Tweede Kamer over de VWS-begroting.

Bruins noemde een dergelijke telefoonnummer ‘een soort verkeerstoren’, waar mensen kunnen vragen of ze thuis moeten blijven of naar een locatie voor medische zorg moeten. Het gaat om zorg waar niet meteen een ambulance bij nodig is. ‘Acute zorg kan in de toekomst mogelijk ook thuis plaatsvinden, met acute teams die naar je toe komen’, aldus Bruins.

Vanuit de Tweede Kamer had de CDA-fractie om een dergelijk landelijk nummer voor spoedzorg gevraagd, opdat patiënten niet op zoek moeten naar het lokale huisartsenpostnummer. CDA-Kamerlid Joba van den Berg wil wel graag dat zo’n landelijk nummer zich niet alleen op huisartsenzorg richt, maar ook op wijkverpleging en ggz. ‘Iemand moet dan doorvragen welke hulp nodig is.’

Bruins gaf aan dat hij volgend jaar een ‘houtkoolschets’ presenteert in de Kamer, met zijn gedachten over hoe de acute zorg te organiseren. ‘Wat bedoelen we bijvoorbeeld met een spoedpost, een hap en een happlus?’, vroeg Bruins zich af. Volgens hem valt op dat vlak nog het een en ander te verbeteren. Hij wil daarvoor ook nadenken over de optie om acute zorg tot ‘niet-economische dienst van algemeen belang’ (Nedab) te bestempelen, waardoor het een publieke, dus onder de verantwoordelijkheid van de overheid uitgevoerde taak zou worden.

Bron: Medisch Contract

Deel bericht: