LHV-voorzitter: Spoedzorg moet weer spoedzorg worden

8 februari 2017

“Spoedzorg moet weer spoedzorg worden”, dat zei LHV-voorzitter Ella Kalsbeek bij BNR Nieuwsradio naar aanleiding van de LHV-ledenraadsbijeenkomst over de toekomst van de acute zorg. Huisartsen maken zich al lange tijd zorgen om de hoge werkdruk in de avonden, nachten en weekenden.

“4000 huisartsen hebben in een enquête hun mening gegeven over de toekomst van de acute zorg, op de huisartsenpost. We hebben de afgelopen maanden gesproken met honderden collega’s over hoe het verder moet. Praktijkhouders, waarnemers, hidha’s, hids. Wat als een paal boven water staat: huisartsen vinden dat de ANW-zorg integraal onderdeel is van hun vak. Ze willen die zorg blijven leveren. Maar dat kan niet op de huidige manier. Met teveel en te drukke diensten en te weinig tijd voor de patiënt,” aldus Kalsbeek bij BNR (externe link).

De LHV bekijkt samen met andere huisartsenorganisaties, de overheid, zorgverzekeraars en de patiënten hoe de ANW-zorg toekomstbestendig kan worden gemaakt. In het belang van patiënt en huisarts. Daarin ziet de LHV 2 belangrijke richtingen.

Meer tijd voor de patiënt

Er moet meer tijd komen voor de patiënt. Zowel overdag als in de avond en het weekend. Dat kan door te kiezen voor minder patiënten per huisarts en te investeren in een goed ondersteunend team of de zorg anders te organiseren. Zo zorgen we dat patiënten overdag optimaal terecht kunnen bij hun eigen huisarts en in de avond en het weekend alleen naar de huisartsenpost gaan met klachten die niet kunnen wachten.

Spoedzorg moet weer spoedzorg worden

Patiënten met een niet-acute klacht, zijn het beste af bij hun eigen huisarts. We moeten ervoor zorgen dat deze mensen bij hun eigen huisarts terecht kunnen en ze moeten er zelf voor kiezen niet naar de huisartsenpost te gaan. Op die manier kunnen patiënten met echte spoed zo snel mogelijk geholpen worden. Dit kan onder meer door op de huisartsenpost goed te beoordelen of echt sprake is van spoedzorg. En door patiënten voor te lichten voor welke zorg de huisartsenpost bedoeld is.

Bron: Landelijke Huisartsen Vereniging (LHV)

Deel bericht: