Meerderheid umc’s gebruikt extra’s om personeel te binden

8 augustus 2018

Het is niet alleen het UMCG dat met een premie van duizenden euro’s personeel probeert te binden. Uit een rondgang van de NOS blijkt dat veel academische ziekenhuizen werken met financiële extraatjes om vooral de schaarse gespecialiseerde verpleegkundigen te werven of te behouden.

Het UMC Utrecht en Erasmus MC hanteren al enkele jaren een ‘bindingspremie’ voor operatieassistenten en anesthesiemedewerkers. Het Erasmus MC beraadt zich nog op eventuele andere maatregelen om de personeelstekorten te lijf te gaan.

De locatie AMC van het Amsterdam UMC heeft een al langer lopende regeling die voorziet in extra geld voor SEH-verpleegkundigen en ic-verpleegkundigen. Het VUmc, de andere locatie van het Amsterdam UMC, biedt al geruime tijd beperkte arbeidsmarkttoeslagen voor gespecialiseerde verpleegkundigen die heel schaars zijn.

Het Radboudumc in Nijmegen wil vanaf september operatieassistenten en anesthesiemedewerkers die extra diensten willen draaien bovenop de normale salariëring voor die uren een bonus betalen. Het LUMC ziet de problemen op de spoedeisende hulp, de intensive care en in het operatiecomplex groeien. Om personeel te werven voor de SEH is een aanbrengpremie ingevoerd, aldus de NOS. Het Maastricht UMC+ zegt nog niet te maken te hebben met grote personeelstekorten.

Afkeuring

Eerder deze week werd al bekend dat UMCG medewerkers die in en rond operatiekamers werken op moeilijk in te vullen functies, een forse premie aanbiedt. Als ze zich vastleggen om ten minste drie jaar in functie te blijven, krijgen ze 5000 euro uitgekeerd.

Vakbond FNV is hier niet blij mee. De vakbond vraagt zich af of zo’n bonus helpt. De schaarste op de arbeidsmarkt wordt er immers niet door opgelost. Bovendien wil het niet vlotten met de cao-onderhandelingen met de umc’s. Die liggen al meer dan twee maanden stil.

Ook de Nederlandse Vereniging van Ziekenhuizen (NVZ) is geen voorstander van de maatregel, al is die formeel wel toegestaan. “Ik kan mij voorstellen dat bij personeel van andere ziekenhuizen reuring ontstaat van ‘waarom krijgen wij dit niet?’. Het is gewoon niet handig”, zegt Wim Bos van de NVZ tegenover RTV Noord. De NFU is iets voorzichtiger: “Dit is geen ideale situatie, maar wij laten het besluit aan het ziekenhuis zelf.”

Het naburige Martiniziekenhuis denkt dat de maatregel van het UMCG geen zoden aan de dijk zet. Hans Feenstra, bestuursvoorzitter, bij RTV Noord: “Dit lijkt mij niet de oplossing voor het probleem. Een financiële bonus geven werkt eigenlijk niet of heel kort en heel beperkt. Mensen kiezen toch altijd voor de werkomstandigheden en de organisatie. Ik geloof niet dat dit zal werken.”

Bron: skipr.nl

Deel bericht: