Meldplicht bij vermoeden coronavirus

30 januari 2020

Minister Bruins (Medische Zaken) wil dat artsen direct alarm slaan als ze de verdenking hebben dat iemand het corona-virus uit China heeft. Het is daarmee een zogeheten A-ziekte.

Bruins neemt de maatregel op advies van deskundigen. Hij neemt alle adviezen van het Outbreak Management Team (OMT) over, schrijft hij aan de Tweede Kamer.

Schiphol

Er komt geen toegangscontrole op Schiphol om besmette reizigers te onderscheppen. Dat werkt volgens de experts niet goed en maakt daardoor nauwelijks verschil. Wel worden reizigers via informatieschermen boven de bagagebanden gewaarschuwd en ingelicht.

Quarantaine ziekenhuis

Ieder ziekenhuis kan mensen volgens het OMT zo nodig opnemen in quarantaine. De minister gaat in kaart brengen hoeveel patiënten alle ziekenhuizen samen kunnen bergen. In China, waar het virus als eerste de kop heeft opgestoken, blijken veel te weinig bedden beschikbaar en worden inderhaast nieuwe ziekenhuizen uit de grond gestampt. Mondkapjes zijn niet nodig, vinden de deskundigen. Zorgvuldig hoesten in de elleboogholte en niet te dicht bij zieke mensen komen is genoeg.

Huisartsen

Huisartsen krijgen aanvullende informatie over hoe ze moeten optreden als ze denken dat een patiënt het virus heeft. Mensen met het virus hebben longklachten, zijn kortademig en hebben koorts. Wie die verschijnselen heeft binnen twee weken na terugkomst uit een plaats waar het virus rondwaart of in aanraking is geweest met een besmette patiënt, moet worden onderzocht. (

ANP)

Deel bericht: