Blog Fortune favour the braves – nieuwsbrief december 2020

7 december 2020

Aan de westkust van Australië ligt het Francois Peron National Park. Vlakbij het daarin gelegen Shark Bay, maakte de BBC jaren geleden prachtige opnames van dolfijnen die op jacht waren naar vis. De dolfijnen worden daarbij op de proef gesteld om hun voedsel te bemachtigen, omdat de vissen zich ‘verstoppen’ in het ondiepe gedeelte van het water en daarbij uit het bereik zijn van de hongerige magen. Hoe kom je nu toch bij je vis? De dolfijnen hebben daar iets op gevonden, namelijk hydroplaning. Ze nemen een aanloopje en laten zich als een volleerd wake boarder over een dun laagje water glijden richting de vissen. Andere leden van de groep hebben goed afgekeken en kunnen dit inmiddels ook. Geheel zonder risico is dit kunstje overigens niet. Een dolfijn die te dicht bij het strand komt en op het zand blijft liggen tekent zijn of haar eigen doodvonnis. Gelukkig worden zij over het algemeen beloond voor hun moed.

Waarom nu dit stukje en wat kunnen wij hiervan leren? Laat ik het antwoord op deze twee vragen voor mijzelf beantwoorden. Het coronavirus is hoe klein het ook mag zijn, een onderdeel van onze natuur en net als de vissen in Shark Bay was het, zeker in het begin, voor ons als mensen ongrijpbaar. We wisten niet wat we er mee aan moesten en hoe we er vat op konden krijgen. Maar, gelukkig door eindeloos proberen, niet op te geven en van elkaar af te kijken zijn wij stappen dichterbij om bijvoorbeeld een vaccin te ontwikkelen.

Echter, alleen een vaccin helpt ons niet in de bestrijding tegen het virus. Al langere tijd zijn er vele waarschuwingssignalen dat hoe wij ons als mensen tot onze wereld verhouden niet in balans is en dat gedragsverandering uiterst moeizaam tot stand komt. We moeten ons niet blindstaren op één oplossing en in de breedste zin nadenken over waar problemen in onze gezondheidszorg ontstaan en waar duurzame oplossingen liggen. En in dat nadenken moeten we dan letterlijk over grenzen heen kijken. Daarbij kunnen we houvast nemen aan de lijfspreuk van verzetsheld Gerrit Jan van Heuven Goedhart: ‘Het moet en het kan’.

Gelukkig hebben we daar we de afgelopen maanden ook voorbeelden van kunnen zien op tal van plekken in de maatschappij. Hopelijk blijven we net als de dolfijnen zoeken naar creatieve manieren om onze gezondheidszorg duurzaam te blijven ontwikkelen door eindeloos te proberen, niet opgeven en van elkaar afkijken. En soms heb je wat geluk nodig, maar fortune favours the brave!

Hierbij de link naar het filmpje van de BBC:

https://www.youtube.com/watch?v=o6yzpe8r4xg