Blog: Niet rennen of stilstaan, maar achteruit lopen

27 januari 2021

In een van de fabels (L’écrevisse et sa Fille) van Jean de la Fontaine schrijft hij over een rivierkreeftje. Vrij vertaald opent zijn fabel met:  Een wijze loopt af en toe, net als een rivierkreeftje achteruit, met zijn rug naar de haven. Achteruit lopen, kent denk ik veel voordelen.

Voor wie in de gezondheidszorg werkt – en al helemaal in de acute zorg – is het een bekend verschijnsel. Het ene moment is het bijna een oase van rust om vervolgens de benen uit je lijf te lopen. Het afgelopen jaar vormde daarop geen uitzondering en het venijn zat deze keer ook in de staart. De tweede coronagolf kende namelijk ook twee pieken. Er moest dus een hoop worden gehold en vele zorgprofessionals lopen al op hun laatste benen. Dat geldt overigens ook voor vele anderen.

Momenteel lijkt het erop dat in onze regio een kleine adempauze is, nu de aantallen coronapatiënten omlaag gaan, maar stilstaan is er niet bij. Toch is het belangrijk om voor jezelf soms ‘vertraagde’ tijd in te bouwen en misschien niet zozeer stil te staan, als wel eens achteruit te lopen.

Letterlijk achteruit lopen is afstand nemen. Daarmee kun je vaak ‘iets’ geheel in ogenschouw nemen. Het kan ook voor je eigen veiligheid zijn op momenten dat er agressie op de werkvloer is over bijvoorbeeld het bezoekersbeleid. Afstand nemen door achteruit lopen kan ook betekenen (tijdelijk) afstand nemen van zaken.

Achteruit lopen om ‘iets’ geheel in ogenschouw te nemen spreekt mij het meest aan. Het heeft ook iets van navigeren. Je zicht en gedachten ordenen, alvorens je weer de volgende stappen zet, plannen gaat maken of zoals in ons geval voorbereidt op wat kan komen.

Graag nodig ik iedereen uit om eens achteruit te lopen. Wat zie je? Wat betekent dat voor jou en wat ga je ermee doen? Of juist niet mee doen? 

Bij Netwerk Acute Zorg Noordwest hebben we ‘veel’ achteruit gelopen tijdens onze verhuizing naar boven de SEH van locatie VUmc. Onze werkplekken hebben we van een afstandje bekeken en we zijn erg tevreden over hoe alles staat. Klaar voor het nieuwe jaar!