Noodopvang voor kwetsbare ouderen in Amsterdam

14 september 2016

Amsterdam heeft sinds enkele maanden een 24-uurs noodopvang voor kwetsbare ouderen die wegens omstandigheden tijdelijk niet thuis kunnen wonen. In de meeste verpleeghuizen is het niet mogelijk om ouderen buiten de ‘normale uren’ op te nemen. Huisartsen kunnen hun patiënten hier ongeacht het tijdstip laten opnemen. Dat meldt NOS.

Ouderen die ondervoed zijn of bijvoorbeeld niet meer in staat zijn om te lopen, en dus tijdelijk niet meer zelfstandig kunnen wonen, hebben intensieve zorg nodig. Een tijdelijke opname in een verpleeghuis duurt vaak te lang, en daarom is deze noodopvang in het leven geroepen door zorgorganisatie Amsta. “We nemen nu iedereen op die direct zorg nodig heeft en hier wordt aangemeld door de huisarts, we weigeren niemand. Dan kijken we later wel of we de financiering rond krijgen”, zegt zorgcoördinator Floor Vonk. De zorginstelling wordt met terugwerkende kracht betaald.

Op dit moment is de noodopvang alleen voor ouderen uit Amsterdam Nieuw-West, en MC Slotervaart maakt er gebruik van. Amsta is van plan om dit jaar nog meer noodopvanglocaties in Amsterdam op te zetten. In Nederland zijn er slechts een handjevol van zulke noodopvanglocaties, terwijl er vooral in grote steden een groeiende behoefte aan is, laat brancheorganisatie ActiZ weten.

Bron: Nationale ZOrggids

Deel bericht: