Noordwest Ziekenhuisgroep maakt afspraken met VGZ over spoedzorg

13 september 2017

Zorgverzekeraar VGZ heeft de garantie afgegeven dat de spoedeisende zorg in Den Helder behouden blijft, stelt de Noordwest Ziekenhuisgroep in een verklaring. Deze hoopt binnen twee weken duidelijke afspraken te maken met VGZ over de concrete betekenis van deze garantie.

Om de spoedeisende hulp (SEH) en acute verloskunde open te houden in Den Helder stelt de Noordwest Ziekenhuisgroep 9 miljoen euro extra nodig te hebben, bovenop de 2 miljoen euro die het al krijgt. De Nederlandse Zorgautoriteit weigert dit bedrag op te hoesten en recent liet minister Edith Schippers (Volksgezondheid) weten geen reden te zien om 9 miljoen meer te betalen aan het ziekenhuis.

In reactie op de brief van de minister heeft de Noordwest Ziekenhuisgroep opnieuw per brief uitgelegd wat ervoor nodig is om spoedeisende zorg in Den Helder te behouden. De organisatie is overigens van mening dat ze al eerder voldoende onderbouwd heeft waarom 2 miljoen euro niet volstaat. Een onafhankelijk bureau heeft berekend wat de daadwerkelijke kosten zijn, aldus Noordwest, rekening houdend met de bijzondere ligging van Den Helder, waar niet alleen 50 duizend inwoners afhankelijk zijn van de beschikbaarheid van spoedzorg maar ook de toeristen.

Kostendekkende exploitatie

Een kostendekkende exploitatie van de locatie Den Helder is volgens het ziekenhuis niet mogelijk omdat relatief weinig mensen gebruik maken van spoedeisende zorg op de locatie. Tegelijkertijd zijn voor de beschikbaarheid ervan veel aanwezige specialisten en verpleegkundigen in het ziekenhuis vereist. Volgens Noordwest krijgt het ziekenhuis niet alle specialisten vergoed uit de beschikbaarheidbijdrage.

Joop Hendriks, voorzitter raad van bestuur: “Wij vinden dat ook de inwoners van de Kop van Noord-Holland recht hebben op spoedeisende zorg en acute verloskunde. Hiervoor moeten ze binnen 45 minuten in het ziekenhuis kunnen zijn. We willen, nu en in de toekomst, goede zorg leveren. Daar worden we ook op getoetst door de Inspectie.”

Bron: Skipr.nl

Deel bericht: