NVZ: extra herstelbedden voor ouderen nodig

24 mei 2017

Als de tijdelijke zorg voor ouderen niet snel beter wordt geregeld, loopt de ziekenhuiszorg vast. Dit zegt woordvoerder Wouter van der Horst van de Nederlandse Vereniging van Ziekenhuizen gisteren in de Volkskrant. Er moeten honderden herstelbedden bijkomen, stelt Van der Horst.

Verzorgingshuizen sluiten en kwetsbare ouderen wonen langer thuis. Als hen tijdelijk iets mankeert of ze zijn verzwakt na een ziekenhuisopname, dan hebben ze extra zorg nodig en niet iedereen heeft buren of kinderen die helpen. Ziekenhuizen, verpleeghuizen en ondernemers zijn deze zorg aan het vormgeven, maar dit nieuwe aanbod houdt geen gelijke tred met de vraag. Gevolg is sinds eind 2015 een sterke stijging van 65-plussers op de SEH en in verkeerde ziekenhuisbedden.

Het informatiecentrum voor zorgverzekeraars Vektis bracht maart dit jaar een rapport uit waarin deze ‘enorme stijging’ inzichtelijk werd gemaakt. ‘Door de toename van het aantal ouderen tot 2021 (65-74 11%, 75+ 15%) en de 5 jaar daarna vooral onder 75+’ers (25%!) zal de druk op de SEH, maar ook op de IC fors toenemen’, voorspelde Vektis bovendien. Dit voorjaar constateerde onderzoeksbureau Fluent voor 2016 een toename van 19 procent van ouderen op de SEH.

Ziekenhuizen, maar ook huisartsen, hebben grote moeite een tijdelijke plek te vinden voor een oudere die bijvoorbeeld na een val thuis of na een ziekenhuisopname aan bed gekluisterd is. Het OLVG experimenteert met de inzet van een wijkverpleegkundige op de SEH die 24 uur per dag thuiszorg kan inzetten en de oudere in het uiterste geval zelf naar huis brengt. Volgens de NVZ-woordvoerder heeft het Westfriesgasthuis in Hoorn een hele vleugel vrijgemaakt waar nu vijftien herstelbedden staan.

De Volkskrant meldt dat in 2015 26.600 ouderen gebruikmaakten van een herstelbed. In 2016 liep dat op naar 29.300 ouderen. Driekwart van hen is ouder dan 75 jaar, een meerderheid alleenstaand. Zorgverzekeraar CZ waarschuwt in de Volkskrant dat herstelzorg geen antwoord is voor problemen die eigenlijk elders moeten worden opgelost. ‘Het is niet de bedoeling dat mensen te lang in zo’n bed liggen, bijvoorbeeld doordat sommige ouderen langer thuis wonen dan verantwoord is of doordat het ziekenhuis mensen te snel naar huis stuurt.’

Bron: NVZ Ziekenhuizen

Deel bericht: