OLVG Oost krijgt een spoedeisende hulp voor kinderen

3 juni 2017

OLVG Oost krijgt een spoedeisende hulp (SEH) speciaal voor kinderen, de eerste in Amsterdam. Over een paar maanden moet de afdeling met zes kamers en een aparte wachtruimte klaar zijn.

Het initiatief voor de kindervleugel komt uit het artsenteam. Kinderarts Paolo Valerio raakte geënthousiasmeerd tijdens een sabbatical, toen hij over een Canadese kinder-SEH liep en dacht: Dit moet bij het OLVG ook haalbaar zijn. “Wij hebben de grootste spoedeisende hulp van Nederland. Er worden jaarlijks circa 10.000 kinderen gezien.”

Net als voor volwassenen is een SEH een stressvolle omgeving voor kinderen, zegt Valerio. “We weten dat kinderen zich bij angst en stress minder goed ontwikkelen.” Zaak is dus om de angstaanjagende factoren dusdanig te verstoppen dat kinderen er geen last van hebben. Of goed voorlichten, dat werkt ook. “Met veel aandacht voor de bejegening.”

Bloederige taferelen
Nu al houden de SEH-medewerkers de kinderen zoveel mogelijk weg uit de wachtruimte van de volwassenen. Bloederige taferelen, dronkenschap en andere ellende willen ze de kinderen graag besparen. Maar dan nog zien de kinderen ‘enge dingen’.

“Laatst was er een jonge patiënt die het röntgenapparaat boven het bed spannend vond, omdat het uit zichzelf bewoog,” zegt SEH-arts Mariska Zwartsenburg.

Een ander kind merkte op dat de wachtkamer bij de ingang wel heel veel deuren heeft. “Uit elke deur kan iets of iemand komen.” En de balie is te hoog, zegt Valerio. “Kleine kinderen kunnen, als ze daar staan, niet zien met wie hun ouders praten.”

Beleving
Dus krijgt de balie op de nieuwe afdeling een opstapje. “Dat is geen rocket­science,” zegt Zwartsenburg. “Maar het maakt voor de beleving van een kind wel uit.”

Medische toeters en bellen worden weggewerkt in kastjes, en een kamer krijgt behalve een bed voor de patiënt ook een comfortabel bankje voor de familie.

De eerste plannen waren een stuk ambitieuzer. OLVG bezuinigt en de artsen werken nu aan de uitgeklede variant, in de hoop dat er met sponsoring nog extraatjes kunnen worden toegevoegd.

Bron: Het Parool

Deel bericht: