Onderzoek: 41 procent ziekenhuizen heeft plan voor losgeld cyber-attack

28 juni 2019

De afgelopen jaren hebben zorginstellingen aanzienlijk geïnvesteerd in cybersecurity. Dat meldt securitybedrijf Infoblox op basis van internationaal onderzoek. Volgens de NVZ maken Nederlandse ziekenhuizen geen reserveringen voor losgeld na een ransomware-aanval.

Na de ransomware-aanval WannaCry die twee geleden onder meer vijftien Nederlandse ziekenhuizen plat legde, hebben zorginstellingen hun investeringen in cybersecurity en IT verhoogd, aldus het onderzoek van Infoblox. De meeste deelnemers aan het onderzoek hebben er nu vertrouwen in dat zij adequaat kunnen reageren op een cyberaanval.

Na de schok van WannaCry zijn zorginstellingen meer gaan nadenken over hoe te handelen bij een ransomware-aanval. 41 procent van de zorginstellingen in de Benelux heeft zelfs een plan klaarliggen voor het mogelijk betalen van losgeld, aldus het onderzoek. Slechts 13 procent geeft aan absoluut geen losgeld te zullen betalen.

Een woordvoerder van de NVZ spreekt dit laatste nadrukkelijk tegen. ‘Ziekenhuizen investeren en hebben geïnvesteerd in aanvullende maatregelen op het gebied van veiligheid en ict. Ze hebben actieplannen klaarliggen voor het geval dat er een probleem ontstaat. Ze zijn daardoor voorbereid en hebben er vertrouwen in dat ze aanvallen en beveiligingsissues die nu bekend zijn adequaat kunnen oplossen. Er ligt geen geld op de plank om losgeld te betalen.’

IT-professionals over cybersecurity

Infoblox ondervroeg voor het onderzoek IT-professionals in de zorgsector in de Benelux, Verenigde Staten, het Verenigd Koninkrijk en Duitsland. Zij spraken over de staat van hun cybersecurity ten opzichte van twee jaar geleden, na de WannaCry aanvallen in mei 2017.

Uit het onderzoek blijkt dat 92 procent van de ondervraagde IT-professionals er vertrouwen in heeft dat hun organisatie voorbereid is en goed kan reageren op een cyberaanval. Dit tegenover 82 procent twee jaar geleden. In de Benelux is dat vertrouwen met 98 procent zelfs nog hoger.

Verdachte activiteiten

Meer dan twee derde van de organisaties in de Benelux (68%) geeft aan gebruik te maken van geautomatiseerde systemen die netwerken scannen op verdachte activiteiten. Een kwart (25%) heeft een eigen Security Operation Centre (SOC) om deze scans uit te voeren.

Uit het onderzoek blijkt ook dat IT-afdelingen goed inspelen op het groeiend aantal IoT-apparaten in bedrijfsnetwerken. Van de ondervraagde instellingen in de Benelux heeft 95 procent naar eigen zeggen een effectief veiligheidsbeleid voor deze apparaten.

Windows 10

De meerderheid van de aangesloten apparaten draait op Windows 10, Mac OS X en Linux. Toch blijkt er bij 5 procent van organisaties nog apparatuur aanwezig die draait op Windows 8 of zelfs ouder. De overgrote meerderheid van de ondervraagden in de Benelux geeft aan in staat te zijn de apparaten regelmatig te updaten. De meeste professionals doen dit eens per twee of drie weken, terwijl 7 procent dit zelfs meerdere keren per week doet.

Investeringen in IT en cybersecurity zijn binnen de sector de afgelopen twee jaar toegenomen, aldus het onderzoek. Slechts 1 procent van de ondervraagden geeft aan dat er binnen zijn bedrijf geen extra investeringen hebben plaatsgevonden. De meeste ondervraagden in de Benelux schalen de stijging van de investeringen tussen 11 en 20 procent. Volgens het onderzoek wordt er daarbij met name geïnvesteerd in applicatiebeveiliging (81%), netwerkmonitoring (67%) en antivirussoftware (63%).

Bron: Zorgvisie

Deel bericht: