Ook topklinische ziekenhuizen kennen premies voor schaars personeel

28 augustus 2018

Topklinische ziekenhuizen kiezen er niet voor tegen de umc’s op te bieden om op de nijpende arbeidsmarkt schaars personeel te werven. Bindings- en aanbrengpremies worden wel steeds gewoner.

In Amsterdam krijgt gespecialiseerd seh- of OK-personeel in het voormalige AMC extra geld, terwijl fusiepartner VUmc werkt met een arbeidsmarkttoelage. Dat kan het personeelstekort in het OLVG nadelig beïnvloeden. Nu al heeft het OLVG volgens de woordvoerder de OK-capaciteit met 10 tot 15 procent moeten reduceren, waardoor wachttijden zijn opgelopen en op afdelingen bedden moesten sluiten. Mede daarom biedt het OLVG schaars personeel onder voorwaarden een bindingspremie van ongeveer 1000 euro. Het OLVG wil zich ten opzichte van het nabije universitaire ziekenhuis echter vooral onderscheiden op secundaire arbeidsvoorwaarden. ‘We hebben een platte organisatiestructuur. Dat vinden verpleegkundigen vaak belangrijk. Ons ziekenhuis staat mede daardoor bekend om de prettige werksfeer en de typische stadscultuur die veel mensen aanspreekt’, zegt de woordvoerder. Maar ze weet ook dat de werkdruk hoog is en dat er veel meer dan een fijne bedrijfscultuur nodig is om de druk op de arbeidsmarkt te verminderen. Daarom wijst ze net als STZ-voorzitter Hans van der Schoot elders op Zorgvisie, op de noodzaak de opleidingscapaciteit te vergroten en de werkdruk terug te brengen. Ook denkt ze dat het basissalaris voor verpleegkundigen omhoog moet. ‘Maar het belangrijkste is misschien wel om in de zorgketen met innovatieve ketenoplossingen de druk op het ziekenhuispersoneel te verminderen.’

Aanbrengpremie 2500 levert niets op

Het Haaglanden Medisch Centrum (HMC) is sinds eind mei van dit jaar gaan werken met een aanbrengpremie voor nieuw, schaars personeel in de acute zorgverlening. Dit moet tegenwicht bieden aan het LUMC dat een bonus van 1000 euro biedt aan medewerkers die een gespecialiseerde verpleegkundige voor de seh aanbrengen. HMC komt onder voorwaarden zelfs tot 2500 euro. Volgens de woordvoerder heeft dit echter nog niets opgeleverd. Ondanks de schijnbare concurrentie op dit soort aanbrengpremies werkt Haaglanden ook nauw samen met het LUMC, onder meer op het gebied van traumachirurgie – complexe acute zorg dus. Dit past in de oplossingsrichting die STZ-voorzitter Hans van der Schoot donderdag op Zorgvisie schetste.

Investeren in eigen mensen mag

Net als Haaglanden Medisch Centrum en het OLVG heeft ook het Franciscus Gasthuis & Vlietland in Rotterdam te maken met concurrentie van een universitair medisch centrum, in dit geval het Erasmus MC dat een maand extra salaris biedt als operatie-assistenten en anaesthesiemedewerkers zich verplichten minstens een jaar in het ziekenhuis te blijven werken. De woordvoerder van het Franciscus wijst erop dat het Erasmus MC samen met de andere Rotterdamse ziekenhuizen deelnemen in het samenwerkingsverband deRotterdamseZorg. Binnen dat netwerk is in het convenant Samen Werken, Samen Opleiden afgesproken gezamenlijk zo optimaal mogelijk om te gaan met de voor iedereen nijpende arbeidsmarktproblematiek. ‘Investeren in eigen mensen is binnen het convenant toegestaan. Wat Erasmus MC doet, doen wij ook. Wij bieden dus ook een aanblijfpremie van een maandsalaris voor schaars en gespecialiseerd personeel dat toezegt minimaal een jaar te blijven’, aldus de woordvoerder van het Franciscus Gasthuis & Vlietland.

(…)

Lees hier het volledige artikel.

Bron: Zorgvisie

Deel bericht: