Patiënt Zaans Medisch Centrum vermoedelijk overleden door multiresistente bacterie

14 juni 2019

In het Zaans Medisch Centrum is misschien een patiënt overleden aan een urineweginfectie ten gevolge van de multiresistente bacterie New Delhi metallobètalactamase 1 (NDM-1). De darmbacterie is sinds 2018 bij 38 patiënten aangetroffen.

Het is niet helemaal zeker of de patiënt is overleden door de multiresistente bacterie, maar het valt niet uit te sluiten, zo meldt het Zaanse ziekenhuis in een bericht op de eigen website. Het ziekenhuis is nu bezig met het opsporen van de bron van de bacterie en probeert verdere verspreiding te voorkomen. Patiënten bij wie de bacterie is aangetroffen worden met voorzorgsmaatregelen behandeld. Patiënten die in 2017, 2018 en 2019 opgenomen zijn geweest en nu weer zijn opgenomen, worden op aanwezigheid van de bacterie gescreend. Ook worden alle opgenomen patiënten wekelijks gescreend op aanwezigheid van de NDM-bacterie. Ziekenhuismedewerkers worden niet gescreend op de bacterie, ook niet als ze betrokken zijn geweest bij de verzorging van patiënten waarop de bacterie is aangetroffen, zo meldt het ziekenhuis.

De NDM-bacterie is een zogeheten Citrobacter die behoort tot de Enterobacteriaceae. Dit zijn (darm)bacteriën die worden aangetroffen in de bodem en het oppervlaktewater en ook aanwezig kunnen zijn in de ontlasting van mensen. Gezonde mensen hoeven daarbij geen ziekteverschijnselen te hebben. Bij kwetsbare patiënten kan het in uitzonderingsgevallen infecties van de urinewegen, luchtwegen en bloedvergiftiging veroorzaken, aldus het Zaans Medisch Centrum.

Bron: Medisch Contact

Deel bericht: