Personeelstekort houdt aan in zeven academische ziekenhuizen

15 oktober 2018

Zo’n 10 procent van de ziekenhuisbedden op belangrijke afdelingen in zeven academische ziekenhuizen is niet beschikbaar. De reden hiervoor is het aanhoudende tekort aan gespecialiseerde verpleegkundigen op intensive care-afdelingen, de spoedeisende hulp en in operatiekamers. Dit meldt NRC.

Hoe veel bedden er dagelijks open zijn, hangt af van het aantal ingeroosterde personeelsleden. De ziekenhuizen geven prioriteit aan acute zorg, maar zeggen operaties niet af. Tegelijkertijd worden operaties ook niet ingepland, wat tot gevolg heeft dat de wachtlijsten almaar groeien.

Acute operaties uitstellen

“Er zijn hier twaalf van de 44 bedden dicht: vijf door ziekte van het personeel en nog eens zeven door vacatures. We moeten soms een acute hartoperaties uitstellen omdat er geen IC-bed beschikbaar is. Dat kan misschien één dag, maar niet langer”, zegt een bezorgde Diederik Gommers, afdelingshoofd IC bij het Erasmus MC. Hij vreest dat er een dag komt dat iemand overlijdt omdat er geen bedden beschikbaar zijn. Mocht dat gebeuren, zal dat als calamiteit gemeld worden bij de Inspectie Gezondheidszorg en Jeugd (IGJ).

Vooral bedden en kamers dicht in Amsterdam

Ook in het Universitair Medisch Centrum in Groningen (UMCG) kampt men met een personeelstekort, waardoor het ziekenhuis genoodzaakt is om negentig van de 891 bedden te sluiten. In het Radboudumc komt het soms voor dat dertig bedden tegelijk dicht zijn, net als in het MaastrichtUMC+. Het Amsterdamse VUmc heeft drie operatiekamers gesloten, waardoor er nog dertien over zijn. Het OLVG heeft tussen de zeven en negen operatiekamers moeten sluiten en in het eveneens Amsterdamse AMC is 10 procent van deze kamers niet open.

Dure huizen

Dat de problemen vooral in Amsterdam (en in Utrecht) spelen, is niet vreemd. Verpleegkundigen in universitaire ziekenhuizen krijgen daar vaak niet voldoende betaald om een huis te kunnen kopen en daarom zoeken zij een baan in een algemeen ziekenhuis. Bovendien zijn er de afgelopen paar jaar minder verpleegkundigen opgeleid vanwege de numerus fixus die op de opleidingen was ingesteld.

Bron: Nationale Zorggids

Deel bericht: