Rode Kruis promoot EHBO met recordpoging

4 september 2017

Het Rode Kruis hoopt de belangstelling voor EHBO op te vijzelen door volgend weekend met zo veel mogelijk deelnemers een wereldrecord EHBO te vestigen. Op de Dam in Amsterdam houdt de organisatie zaterdagmiddag een grote openbare EHBO-les. Deelnemers leren wat ze moeten doen bij bewusteloosheid, verslikken en bloedingen.

Volgens het Rode Kruis neemt de bereidheid om eerste hulp te verlenen onder de bevolking af. De organisatie noemt dat gevaarlijk. “Bij zwaardere ongevallen zijn de eerste minuten van levensbelang.”

Het Rode Kruis heeft Kantar Public onderzoek laten doen naar de bereidwilligheid om anderen te helpen in medische noodsituaties. Volgens de peiling nam de hulpbereidheid met enkele procenten af ten opzichte van 2010, toen hetzelfde onderzoek werd gehouden. Mensen met kennis van EHBO zijn over het algemeen een stuk sneller bereid een helpende hand te bieden dan mensen die er weinig kennis van hebben.

Opmerkelijk is dat van de ruim duizend ondervraagden een grotere groep bereid is om na een aanslag hulp te verlenen dan na een verkeersongeluk. In het eerste geval zegt 71 procent gewonden te willen helpen, in het tweede geval 57 procent.

Bron: ANP

Deel bericht: