Ruim 2 miljoen SEH bezoeken in 2015

13 februari 2017

In 2015 vonden in Nederland ruim 2 miljoen SEH-bezoeken plaats. Eén op de drie patiënten had letsel door een ongeval, geweld of zelfbeschadiging. In ruim de helft van de gevallen kwam de patiënt naar de SEH-afdeling in verband met een ziekte of aandoening. Het aantal SEH-bezoeken in verband met letsel is geleidelijk gedaald. Het aantal ziekenhuisopnamen via de SEH is gestegen in de afgelopen 20 jaar. Deze gegevens zijn te vinden in de rapportage ‘Letsels 2015 – Kerncijfers LIS’.

Twee groepen oorzaken van letsel

In 2015 vonden naar schatting 670 duizend SEH-bezoeken plaats in verband met een letsel door een ongeval. Hieronder vallen SEH-bezoeken in verband met letsel door een privé-, arbeids- of verkeerongeval en in verband met een sportblessure. Daarnaast waren er ruim 30 duizend SEH-bezoeken in verband met opzettelijk toegebrachte letsels, te weten letsels door geweld en letsels door zelfbeschadiging.

Trends in aantal SEH-bezoeken en ziekenhuisopnamen voor letsel

Het aantal SEH-bezoeken in verband met letsel is in de loop der jaren fors gedaald, na zowel ongevallen als in verband met opzettelijk toegebracht letsel. Het aantal ziekenhuisopnamen via de SEH-afdeling is gestaag gestegen in de afgelopen 20 jaar. In 2015 kregen bijna 120 duizend van de ruim 700 duizend SEH-bezoeken in verband met letsel een vervolg in de vorm van een ziekenhuisopname van het betreffende slachtoffer.

Kosten van letsel

De directe medische kosten van slachtoffers van een ongeval die op een SEH-afdeling van een ziekenhuis zijn behandeld en/of opgenomen zijn geweest, bedroegen naar schatting 1,9 miljard euro in 2015. De directe kosten door geweld of zelfbeschadiging 77 miljoen.

Meer informatie

Deze rapportage is completer dan eerdere rapportages en is aangevuld met gegevens over privé-, arbeids- en verkeersongevallen, sportblessures, geweld en zelfbeschadiging.

Download hier de gehele rapportage met kerncijfers van letsels op de SEH 2015.

Bron: VeiligheidNL

Deel bericht: