Samen beslissen: online keuzehulpen traumachirurgie nu beschikbaar in heel Noordwest

25 februari 2020

Uit onderzoek is gebleken dat patiënten onvoldoende op de hoogte zijn over de keuzemogelijkheden bij bepaalde behandelingen. Binnen Noordwest is ‘samen beslissen’ een belangrijk onderwerp. Wij zetten ons daarom in om patiënten beter inzicht te geven in de behandelkeuze. Hiervoor gebruiken wij een online keuzehulp voor traumachirurgie op locatie Den Helder, en vanaf 20 januari ook in Alkmaar.

Hoe werkt het?
Welke behandelingen zijn er? Wat is van toepassing in mijn situatie en welke behandeling past hier het beste bij? De online keuzehulp helpt inzicht geven op deze vragen.
Patiënten met een gebroken sleutelbeen, pols, bovenarm of met een gescheurde achillespees kunnen gebruik maken van de online keuzehulp. Bij binnenkomst op de spoedeisende hulp krijgt de patiënt deze uitgereikt. De patiënt krijgt een folder mee waarin uitleg staat hoe de online keuzehulp ingevuld kan worden. Dit kan de patiënt thuis in alle rust doen. In de vervolgafspraak met de chirurg worden de uitkomsten met de patiënt besproken, waarna de patiënt samen met de chirurg een weloverwogen keuze maakt.

Waarom een online keuzehulp?
Aan elke behandeling zitten voor- en nadelen. Welke behandeling voor de patiënt het beste is, hangt van de persoonlijke situatie af. Chirurg Boj Mick vindt de keuzehulp een winst voor patiënt en dokter. “Een ongeval komt altijd onverwachts en gaat meestal gepaard met veel angst, verdriet en boosheid. Doordat patiënten thuis in alle rust en los van deze emoties de keuzehulp hebben doorlopen, zijn ze veel beter voorgelicht. Hierdoor zijn ze in staat om samen met de behandelend arts te kiezen voor operatieve of niet-operatieve behandeling. Een patiënt die goed geïnformeerd achter zijn of haar keuze staat, gaat met veel meer vertrouwen zijn behandeling tegemoet.”

Samen beslissen
Naast het invullen van een keuzehulp kunt u voor andere behandelingen ook de 3 goede vragen gebruiken, zie https://3goedevragen.nl/.3goedevragen.nl. Deze vragen zijn opgenomen in onze populairste algemene Noordwestfolder ‘Wat vraag ik aan mijn arts?’. Deze vindt u ook in het folderrek bij de ingangen van onze locaties.

Meer informatie
Meer informatie over de online keuzehulp kunt u vinden in onze folder ‘Welke behandeling past het beste bij mij?.

Bron: NWZ

Deel bericht: